Árakban már kezdődik a szezon az Adrián

Igazából nem kell azon nagyon meglepődni, hogy nem olcsó az élet főszezonban az Adrián. Ez nem csak a külföldi turistákat érinti, hanem a hazaiakat is, és természetesen, amint megjelennek az első napsugarak, azonnal kikerekednek az árak, és a horvát sajtó is előszeretettel számol be ezekről az árakról. Elöljáróban csak annyit, hogy az Adrián belül is van szórás az árakban, másrészt pedig a zágrábi szupermarket árait nem mindig érdemes összehasonlítani a rovinji piaccal.

Töltött paprika (24sata.hr)

A horvát hírportál, a 24sata.hr, rövid beszámolót tett közzé az aktuális tengerparti árakról. A spliti Element vendéglőben egy punjana paprika (hasonló a mi töltött paprikánkhoz) már 105 kunába (4200 Ft) kerül, igaz a tulajdonos szerint ezek olyan nagy adagok, hogy máshol ez duplának számítanak.

A híres dalmát Pašticada (borban, fűszerekben pácolt marhahús, leggyakrabban gnocchival) adagját 123 kunáért, a brodet (halpörkölt polentával) pedig 115 kunába kerül. Ugyanitt egy kávét 25 kunáért (1000 Ft), egy kapucsínót 28 kunáért árulnak.

A szomszédos Bajamonti vendéglőben 10 deka dalmát sonka kerül 80 kunába, amely majdnem a duplája a szokásosnak. Még az első helyen az alkalmazottak számával, a minőséggel, itt az állandóan friss alapanyagokkal indokolták az árakat.

Dalmát sonka (24sata.hr)

A lap megemlít néhány árat az Isztriai-félszigetről is, szerintük a most Zágrábban 19 kunáért kapható chilei szőlőért a rovinji piacon már 50 kunát kérnek. Isztria mindenekelőtt a szarvasgombájáról is híres, amely amúgy sem olcsó mulatság. 300 gramm szarvasgombáért 500 kunát is elkérnek a piacon, de a szarvasgombából készült olaj litere is 600 kunába kerül. A tengerparttól messzebb, a hegyekhez közel található Zigante vendéglőben egy húsétel fekete szarvasgombával 245 kuna, fehérrel pedig a duplájába kerül.

A rovinji Putalina vendéglőben a škamp (garnélarák) 450 kunáért, a škarpina (skorpióhal) 450 kunáért kapható - olvasható a cikkben