Retró? Útifilm az 1964-es Jugoszláviáról

Az amerikai PanAm (Pan American World Airways) légitársaság egészen az 1991-es megszűnéséig a legtöbb nemzetközi járatot üzemeltette az amerikai társaságok közül. Érdekesség, hogy a 60-as és 70-es években a közép-kelet európai országok közül egyedül Jugoszláviába repültek.

Azok a hatvanas évek! Egy kép a filmből..

Napvilágot látott a légitársaság által készített, Jugoszlávia szépségeit (és olcsóságát) bemutató film, amelyet még 1964-ben készítettek. Az angol nyelvű film több kérdéssel kezdődik, miközben több turisztikai célpont is feltűnik a filmen, a narrátor rákérdez, hogy melyik országban vagyunk? A tengerparti, városi és hegyi felvételek között elhangzik Görögország, a francia Riviéra, Törökország, Ausztria, Svájc, majd a pulai Amfiteátrum képe felett Róma neve is. Aztán kiderül, hogy ez a sok szépség egy helyen, Jugoszláviában található meg.

A retró, illetve hangulatot kedvelőknek igazi csemege lehet ez a film, talán még azok is értékelhetik a korabeli képeket, akik nem beszélnek angolul. Érdekes időutazás, hogy nézett ki Jugoszlávia majdnem ötven évvel ezelőtt.

Íme a film: