Rekordot hozott a turizmus az első félévben Horvátországban

Darko Lorencin, horvát turisztikai miniszter Splitben ismertette az év első hat hónapjának statisztikai adatait. Horvátország továbbra is népszerű a turisták között, a tavalyi időszakkal összehasonlítva 5 százalékkal többen érkeztek, és 4,6 %-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

A sok kedvezőtlen jel ellenére töretlenül javulnak a számok a horvát idegenforgalom statisztikáiban. A baljós előjelek között szerepelt, hogy az utóbbi három hónapban 40 napon esett az eső, az oroszoknak április 1-től kötelező a vízum Horvátországba, és néhány ünnep most nem a legjobbkor jött ki a naptárban.

Az oroszországi turisták vízumának megoldása minden, csak nem sikertörténet. Az orosz turistairodák teljesen kiadtak azon, ahogy a horvátok kezelték a helyzetet. Szerintük, nem kellett volna semmi újat kitalálniuk, csak átvenni más országok szokásait, ehelyett a horvátok mentek a saját fejük után. Hónapokba telt, amíg normalizálódott a vízumkiadás, nem véletlenül említette a miniszter, hogy sokat javult a helyzet, a múlt héten már 30.000 vízumot adtak ki és senkinek sem kellett öt napnál többet várnia rá.

Ezzel együtt 12 százalékkal csökkent az orosz turisták száma, de tegyük hozzá, hogy csak április 1-től kötelező a vízum a számukra. Az utóbbi időben tartósan csökken az olasz vendégek száma, ez most is folytatódott, 7 %-kal kevesebben jöttek. Ha ehhez hozzávesszük a szlovénok 2 %-os csökkenését, akkor talán nem is véletlen, hogy a három ország turistái által leginkább látogatott isztriai régió teljesített a legrosszabbul, egyedül Isztria és Kvarner zárta negatív eredménnyel az év első felét.

Split (Kép: www.split.info)

A miniszter szerint az oroszokat és az olaszokat a finnek és a britek pótolhatják. Az idén 26 %-kal több brit érkezett, akik az „oroszokhoz hasonlóan naponta 100 eurót hagynak átlagosan az országban.” A finnek száma 50%-kal emelkedett ugyan, de nagyságrendben még nem annyira meghatározó.

A régiók közül egyértelműen Dalmácia volt a sláger. Zadar 14%-kal, Dubrovnik 11%-kal, Split pedig 9%-kal fogadott több vendéget, mint tavaly. Ezek a számok még jobbak is lehettek volna, ha a hűvös június nem ront rajtuk legalább 3 százalékkal.

Az eltöltött vendégéjszakák szerinti országonkénti megoszlásban Magyarország már nem szerepel a tíz legfontosabb ország között. A legtöbben az idén is Németországból érkeztek, szintén millió feletti számokat produkált Ausztria és Szlovénia. Nagyon beerősített Csehország, már a negyedik helyen állnak. A tízes lista többi helyeit Olaszország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Hollandia, Franciaország és Oroszország foglalja el.

Mindig jó tudni, hogy a bennfentes hazaiak hová szeretnek járni. Nos, az idén a hazai turisták nagy része Krk (30%), Opatija (20%) és Losinj (16%) környékét kereste fel.