Fantasztikusan tiszta a tengervíz a horvát Adrián

Július közepe van, elkezdődött a főszezon, de a horvát hatóságok már a nyár kezdete óta folyamatosan vizsgálják szinte az egész adriai partszakaszt. Az előző évekhez képest sok tekintetben hasonlóan alakulnak a dolgok. Például általában a szezon elején a legjobb a strandok minősége, később, ahogy érkeznek a vendégek, a nagyobb terhelésnek köszönhetően több helyen romlik a víz minősége. A másik tanulság, ahol évek óta kisebb-nagyobb gondok vannak a vízminőséggel, és a télen sem fejlesztették a csatornahálózatot, ott továbbra is rosszabbak a minták.

Ha a számokat nézzük, tényleg van min csodálkozni. A teljes horvát partszakasz 913 strandjából vett minták alapján 891 strand (97, 59%) vize kiváló minőségű. Ez még európai mércével mérve is kiváló eredmény, ennél csak Cipruson mérnek jobb eredményeket egész Európában, tehát Horvátország továbbra is Európa második legtisztább vizű tengerével büszkélkedhet.

Ki ne ismerné fel ezt a strandot, természetesen kiváló minőség. Brac-Bol. (Kép: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

A négyfokozatú skálán a jó minőségű strandok következnek, ezekből jelenleg 12-t (1,31%) találunk Horvátországban. A harmadik kategóriába a még megfelelő minőségű strandok tartoznak, itt még nyugodtan lehet fürdeni. A legutóbbi mérések 9 (0,99 %) van ilyen Horvátországban. Hosszú idők tapasztalata alapján mindig becsúszik egy strand, ahol nem megfelelő a víz minősége, ilyenkor általában csak ideiglenes szennyeződésről beszélünk, a következő méréseknél általában már jobb a minőség.

Jelenleg csak egy helyen nem ajánlott fürdeni az isztriai Medulin AC Stupice strandján. Itt egész júniusban kiváló volt a víz mennyisége, július elején romlott még megfelelőre, július közepére pedig már a legrosszabb kategóriába került. A helyi lapok amúgy sem értik, hogy miért van ekkora pangás a településen, a négy kilométer hosszú Bijeca strandnak hiába kitűnő a vízminősége, mégis kevesen vannak a strandon és a part menti vendéglőkben is, nem ehhez szoktak a helyiek július közepén.

Örökös téma a Trogir és Split között elterülő Kaštel-öböl vízminősége. Itt összesen nyolc strand található, de a vízminőség szinte teljesen arányosan romlik a távolsággal, vagyis minél messzebb távolodunk Trogirtól, vagy ha úgy tetszik, minél közelebb vagyunk Splithez, annál rosszabb lesz a víz.

A következő mérések eredményeit két hét múlva tesszük közzé.