Négy új kompot indít a Jadrolinija az idén nyáron

Horvátország egyik legismertebb és legsikeresebb sportolója, a négyszeres olimpiai bajnok síelő, Janica Kostelić lett a keresztanyja a legújabb horvát gyártású kompnak. A horvát Uljanik hajógyár az idén négy ilyen típusú kompot gyárt a Jadrolinija megrendelésére. Az elsőt ebből a négyből tegnap adták át Rijekában (Fiume).

Kostelić nagy megtiszteltetésnek tartotta, hogy ő lehet az új hajó „keresztanyja”. Annak pedig kifejezetten örült, hogy a Kornati névre keresztelt komp, az Adria egyik legszebb részéről kapta a nevét. 

A komp 100 méter hosszú és 17,5 méter széles, a fedélzetén 616 utast és 145 gépjárművet tud szállítani óránkénti 12,5 csomós sebességgel. A kompot 4 darab 450 kW-os motor hajtja. 

A Jadrolinija szóvivője elmondta, hogy ezzel a négy új hajóval 20 évre csökken a cég hajóinak átlagéletkora, amely a legfiatalabbnak mondható a Földközi-tengeren. A fejlesztés fontos, hiszen 2017-től véget ér a Jadrolinija helyi „védettsége” és komoly konkurenciát jelenthetnek majd az uniós hajótársaságok.

A Kornati a Valbiska – Merag útvonalon fog közlekedni. A következő kompot június végén Zadar környékén állítják forgalomba. A maradék kettőt pedig a júliusi főszezontól közlekedtetik.

A kompok neveit internetes szavazással döntötték el, a Kornati után, a többi hajó a Krk, Brač és Mljet neveket kapta.

Kép és szöveg: www.vecernji.hr