Ökofalu Hvar szigetén: összhangban a természettel

A Humac nevű kis falu, amely ma már nem számít állandóan lakott településnek, 300 éves múltra tekint vissza. Ezt a múltat szerették volna megőrizni Hvar egyik másik kis falujának - Vrisnik – lakosai, akiknek az elődjei építették az említett falut. Összefogtak, egyesületet alapítottak és az elhagyatott falvacska 100 kőépítményének a felét felújították. A települést olyan szakemberekre bízták, akik a természetes életmódot és a régi értékek megmentését tartják szem előtt. Áram és folyóvíz nincs, viszont vannak földalatti, kősziklába vájt kutak és napkollektorokkal ellátott házak.

A falu történetéről többet is megtudhatunk a helyi múzeumban. Évente egyszer, június 26-án, Szent János és Pál napján, a falu kis templomában misét tartanak, amikor is összegyűlnek a házak tulajdonosai, családtagok, barátok hogy együtt ünnepeljenek, vígadjanak.

Humac éttermében, amely természetesen szintén egy régi kőházban van, a vendégek hagyományos ételkülönlegességeket, házilag termesztett zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthatnak.

Mivel 350 méterre van a tengerszint felett, magasan a domb tetején egy gyönyörű zöld fennsíkon, csodálatos panoráma tárul az odalátogatók elé. Látható innen Brač szigete, hatalmas mezők, zöld erdők és persze a végtelen tenger… 

Kép és szöveg: Slobodna Dalmacija