Isztriai extra szűz olívaolajak a világ legjobbjai között

Az olíva olajok szaklapjának évente megjelentető ranglistáján az isztriai termelőhelyek száma megelőzte a toszkánai termelőkét.
A legtöbb pontot a Belić család (OLEA B.B - Rabac) kapta

A Flos Olei olasz portál immáron már 11. éve kóstolja és osztályozza a világ közel extra szűz olívaolaját. Erről minden évben egy kiadványt jelentetnek meg, amelybe csak a 80 pont felett értékelt olajak kerülnek be.

Az idei évben a legjobb extra szűz olajak 98 pontot kaptak, volt egy isztriai termelő, akinek sikerült megszereznie a 97 pontot, és többeknek a 96 pontos eredményt.

Az idén közel 50 isztriai olíva olaj manufaktúra került fel erre a mértékadó listára. Ezzel az isztriai régió átvette a vezetést az olasz Toszkánától, amely korábban a legtöbb termelőt adta ezen a listán. Ez azért is nagy szó és komoly fejlődés az isztriai olíva olajak tekintetében, hiszen 2005-ben még csak ketten fértek fel erre a listára.

Az Isztriai-félszigeten számos tanyán, szálláson vagy cégnél foglakoznak olíva olaj termelésével, ezek közül több helyen is kóstolóval és bemutatóval várják a turistákat.

A 2016-os verseny legjobbjainak listája, benne a horvát termelőkkel, itt található.