Élménypark épül Horvátországban

Az olasz Gardalandhoz hasonló tematikus park épül a horvátországi Tengerfehérváron (Biograd), Zára (Zadar) városától harminc kilométerre

A projekt 15 millió euró (közel 4,5 milliárd forint) értékű, és az első tematikus park lesz Horvátországban. 

A befektető Mirnovec vállalat szerdán teszi le az élménypark alapkövét, az építkezést pedig jövő februárban fejezik be a tervek szerint. A 25 attrakcióval rendelkező négy és fél hektáron elterülő tematikus park 2017-ben már 180 ezer látogatót vár. 

A cég vezetője elmondta, hogy a szórakoztató park három témát dolgoz fel: a vadnyugatot, a kalózvárost és az űrt. Mivel a vállalat pirotechnikai eszközök forgalmazásával is foglakozik, nagy hangsúlyt fektetnek majd a koreografált pirotechnikai látványosságokra. 

A projektet a Bauso olasz vállalat készítette, amely közel 50 hasonló élményparkot tervezett eddig Törökországban, Oroszországban és Szaúd-Arábiában. 

A horvát tematikus park már tagja az IAAPA-nak (International Association of Amusement Parks and Attractions - Vidámparkok és Attrakciók Nemzetközi Szövetsége), ami garantálja, hogy a projekt megfelel majd a nemzetközi szabványoknak.

A tervek elkészítése hét évig tartott. A cég a nyitás után is bővíteni kívánja a kínálatot, és újabb befektetéseket tervez. 

Az aquaparkok, vízi vidámparkok és tematikus parkok létrehozása a horvát turizmus számára stratégiai jelentőségűek, mert meghosszabbítják a szezont és új tartalmakat kínálnak - írta a Poslovni Dnevnik. Ugyanakkor a legtöbbet eddig vízi parkok létrehozásba fektettek, a tematikus parkok várólistán szerepeltek. 

Az első aquapark 2014-ben nyílt az isztriai Brtoniglában, az Istraland kivitelezése 10 millió euróba került. A legújabb és legmodernebb vizipark tavaly nyitotta meg kapuit Dél-Dalmáciában, Losinj szigetén, a beruházás értéke 9 millió euró volt. Kisebb viziparkok és élményparkok több helyszínen is működnek az országban.