Újabb torlódás várható a szlovén-horvát határon?

Minden adott a dugóhoz. Szlovénia folytatja a szigorított ellenőrzést, csütörtöktől átirányítják a kamionokat és megkezdődik a hosszú szlovén hétvége, vélhetően sokan indulnak Horvátországba.

Szlovénia továbbra is folytatja a szigorított határellenőrzést. Ez Horvátországnak továbbra sem tetszik. Ahogy az MTI jelenti, Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn reményét fejezte ki, hogy a turistaszezon kezdetére megoldódnak a szerinte tarthatatlan állapotok a határokon.

Folyamatosan dolgozunk ezen - mondta, hozzátéve: kapcsolatban állnak az Európai Unió intézményeivel, a tagállamokkal és Szlovéniával is. Plenkovic kiemelte, hogy a jogszabály átmenetileg felfüggeszthető, és a szisztematikus ellenőrzések helyett szúrópróbaszerű ellenőrzések végezhetők. "Horvátország és Magyarország ezt megtette, elvárom ezt Szlovéniától is" - fogalmazott.

Horvátország számára fontos a turizmusból származó bevétel, amely a horvát bruttó hazai termék 18 százalékát teszi ki - hangsúlyozta Plenkovic, majd hozzáfűzte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

A szlovén-horvát határon továbbra is hosszú a várakozás egy átlagos hétköznapon is, főleg a buszok kényszerülnek hosszabb megállásra. A horvátok azért aggódnak, hogy a hétvégén újból hatalmas sorok alakulhatnak ki a határ két oldalán.

Csütörtöktől lép életbe az új szlovén rendelet, amely a kitiltja a kisebb határátkelőkről a teherforgalmat. A kamionok csak a nagyobb határátkelőkön mehetnek át, a személyautók továbbra is átmehetnek a kisebb határállomásokon. Ez még előnyös is lehet autósoknak a kisebb állomásokon, de akikhez nem ért el a hír és a nagyobb átkelőket választják, vélhetően nem lesznek boldogok.

Csütörtök munkaszüneti nap Szlovéniában, és ezt sokan összevonják a május elsejei ünnepnappal és elindulnak Horvátországba, legalább is az előző évek tapasztalatai alapján. A szlovénoknál minden határőr szolgálatban lesz, a szlovénok ezt várják el a horvátoktól is a zsúfoltság csökkentésének érdekében.