Tavaly jelentősen nőtt a letenyei határforgalom

A korábbi évek adatát több mint 20 százalékkal meghaladva tavaly megközelítette a négymilliót a letenyei magyar-horvát határátkelők személyforgalma.

 

A letenyei közúti és autópálya-átkelőkön 2017-ben több mint 3 millió 919 ezer utas lépett át, több mint 20 százalékkal többen voltak a 2016-ban regisztrált 3 millió 258 ezernél.

A legfőképpen az Adriai-tengerre utazó vagy onnan érkező utasoknak mindkét évben mintegy 71 százaléka külföldi volt, tavaly 2 millió 796 ezren voltak nem magyar állampolgárok. A külföldiek közül sorrendben legtöbben szlovák, lengyel, horvát, cseh és ukrán állampolgárok voltak, őket a dél-koreai, a román, a szlovén és a német állampolgárok követték.

Jelentős változás, több mint 57 százalékos növekedés volt az autóbusz-forgalomban, ugyanis a 2016-ban regisztrált 13,2 ezer busszal szemben a múlt évben 20,7 ezer érkezett vagy távozott Letenyénél, túlnyomó többségben a nyári hónapokban.

Az utazók jelentős száma a nyári szezonban jelentkezett útlevélkezelésre, az éves forgalom több mint 70 százaléka a három nyári hónapra esett az autópálya-átkelőn, több mint 50 százaléka pedig a közúti átkelőn. A zalai rendőröknek továbbra is a szombatok adták a legtöbb munkát, előfordult, hogy egyetlen szombaton 100 ezer felett volt az átlépők száma.