Rekordot dönthet a magyar turisták száma Horvátországban

Horvátországban több mint 7 százalékkal több magyar turistát regisztráltak az idén az év első hét hónapjában - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletvezetője hétfőn az MTI-t.

 

Marin Skenderovic elmondta: január elsejétől július végéig 9,725 millió külföldi turista kereste fel az adriai államot, ahol 49,672 millió vendégéjszakát töltöttek, mindkét adat 5,3 százalékos bővülést mutatott a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A magyar turisták száma ugyanakkor az átlagot meghaladóan, 7,5 százalékos bővüléssel 338,8 ezerre emelkedett, a vendégéjszakák száma pedig 7 százalékkal 1,662 millióra nőtt.

A képviseletvezető jelezte, amennyiben folytatódik az eddigi tendencia, a magyar turisták tavalyi 572 ezres létszáma az idén átlépi a 600 ezres számot. A magyar vendégéjszakák száma a múlt évben 10 ezerrel meghaladta a 3 milliót, az idén ez a rekord is megdőlhet.

A Horvátországba látogató turisták által legkedveltebb városok sorrendjében Dubrovnik áll az első helyen, amelyet Rovinj, Porec, Split és Medulin követ, míg a magyarok közül a Kvarner-öböl és az Isztriai-félsziget településeit keresik fel legtöbben.

Az idei statisztikai adatokból az is kiderül, hogy az év első hét hónapjában a turisták 19,6 millió éjszakát magánszállásokon töltöttek, 14 milliót szállodában, 10,4 milliót pedig kempingben. A fennmaradó rész az egyéb szálláshelyek - mint például a hajók - között oszlik el - ismertette az idegenforgalmi szakember.