Csaknem harmadával nőtt tavaly a letenyei határátkelők forgalma

 A magyar-horvát határszakasz legjelentősebb forgalmú átkelőhelyen - az autópályán és a teherforgalmat is lebonyolító közúti átkelőhelyen - tavaly 5 millió 40 ezer utazó lépett át, 29 százalékkal több, mint 2017-ben. A túlnyomó többségében az Adriai-tengerre igyekvők vagy onnan érkezők mintegy 80 százaléka az autópályán lépi át a határt, a fennmaradó 20 százalék a közúti átkelőhelyet választja.

Tavaly a két határátkelőn jelentkező utasok 91 százaléka európai uniós állampolgár, ezen belül 28 százalék, vagyis csaknem 1 millió 293 ezer utazó magyar volt.

A mintegy 3 millió 747 ezer külföldi állampolgár között a legtöbb lengyel volt, őket a szlovákok, a csehek és a horvátok követik, majd sorrendben az ukrán és a dél-koreai állampolgárok következnek.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség korábbi tájékoztatásai szerint Dél-Koreából szinte kizárólag európai autóbuszos körúton lévő turisták érkeznek, akik évek óta növekvő számban keresik fel Horvátországot.

A megyei rendőr-főkapitányság adatai szerint a májustól szeptemberig tartó idegenforgalmi szezonban volt tavaly is kiemelkedően nagy a forgalom, ami augusztusban csúcsosodott ki, 1 millió 618 ezer átlépővel. Továbbra is a nyári hétvégék, elsősorban a szombatok a legforgalmasabbak, amikor esetenként a százezret is meghaladta az utasok száma.

A kiugró forgalom miatt a nyári időszakban többször alakult ki rövidebb időszakokra egy órát meghaladó várakozási idő, amit a rendőrség pluszsávok megnyitásával vagy a forgalom átterelésével tudott kezelni.

Az összesítés szerint Letenyén a múlt évben 8 százalékkal, 10 540-re emelkedett az autóbuszok száma a három nyári hónapban. Az egész évre vonatkozóan a tehergépkocsik forgalma is bővült, számuk 12 százalékkal több volt, mint 2017-ben.