A magyar turisták aránya nőtt a legjobban Horvátországban

Damir Bajs miniszter az újabb rekordokat döntő júliusi idegenforgalmi adatokról szombaton a Zárához (Zadar) közeli Starigradban számolt be. Tájékoztatása szerint minden fő piacról növekedett a vendégek száma, de a legnagyobb mértékben a magyaroké.

A magyarországi turisták száma 13,5 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig 12 százalékkal emelkedett, az osztrákok 10,6, a szlovének 5 százalékkal voltak többen a múlt évihez képest. Tavaly júliusban 103 ezer magyar vendég 611 ezer éjszakát töltött Horvátországban.

A horvát Adrián, illetve Zágrábban az előző év hasonló időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt júliusban a turisták száma, az összesen 3 millió vendég közül 2,7 millió volt külföldi. A vendégéjszakák száma 3 százalékkal 19,8 millióra emelkedett.

Az év első hét hónapját tekintve 8 százalékkal bővült a horvát turizmus, így a tavalyinál csaknem félmillióval több, összesen 6,2 millió vendég látogatott az országba. A legtöbben, 1,7 millióan ezúttal is az Isztriai-félszigetre utaztak. Jelentős, 10 százalékot meghaladó növekedést regisztráltak Split-Dalmát és Lika-Zengg (Licko-Senjska) megyében, valamint Zágrábban.