Karácsonyi csodakert Horvátországban is

A héthektáros birtok Grabovnica faluban van. 2002 volt az első esztendő, amikor karácsonyi díszvilágítást kapott, bár akkor még csak 70 ezer égő ontotta fényét. Vezetékből közel 5 kilométernyi fut a föld alá rejtve, a felszínen pedig - fákra, bokrokra, épületekre - felaggatva 170 kilométernyi a drót. A fényűző fénykompozícióhoz fél évnyi előkészületre volt szükség. A birtokon egyebek közt jókora betlehem is áll, szereplői szerény félhomályban vannak, csak az istálló oldala világít, de az is meghitt árnyalatban. 

Zlatko Salaj, a családfő két ezüstfenyővel kezdte az egészet, de ahogy nőttek a fák, felmerült benne, hogy minek másszon fel rájuk, amikor van vagy 700 bokor és cserje is a birtokán, amelyeket jóval könnyebb feldíszíteni. Már az első évben - a "70 ezer égősben" - hatalmas volt a karácsonyi kert sikere a környéken, és azóta nincs megállás, töretlenül bővül a fény- és egyéb dekoráció - meg a hálás szemlélődök serege. A család villanyszámlája a karácsonyi időszakban csaknem 2 millió forintnak felel meg - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Nagy-Britanniában is akad karácsonyi csodakert, ám az jóval kisebb, mint a horvát birtok, és 30-szor kevesebb izzó világít benne, "mindössze" 40 ezer.