Mától 20%-kal drágább a komp és hajózás Horvátországban

Igazából csak a nyári díjszabás lépett életbe, de július elsejétől újabb és komolyabb áremelkedés lehet.

A szokásoknak megfelelően, ahogy minden évben, az idén is június 1-től emelkednek a komp- és hajójegyek árai a horvát Adrián. A téli szezoni árakhoz képest már szokásosnak mondható a mai, átlagosan 20%-os drágulás, amely szeptemberig van érvényben.

Például a Valbiska - Merag közötti kompon egy autó szállítási díja 96 kunáról 115-re, míg az utasok jegye 15 kunáról 18-ra emelkedik. Ez eddig is így volt, az idén azonban a rossz hír még hátra van.

Mától főszezoni árakon lehet hajózni

Horvátország július 1-tól az Európai Unió tagja lesz, amely azt jelenti, hogy alkalmazkodniuk kell az Unió előírásaihoz. Horvátország a megengedettnél jóval többet költ az adófizetők pénzéből a közlekedés fenntartására, ezért ezeket a kiadásaikat júliustól csökkentenie kell. Az elmúlt hónapban már bejelentették a nemzeti légitársaság támogatásának csökkentését, ezzel kapcsolatban elbocsátásokat, és az alkalmazottak napokon át sztrájkoltak is.

A horvát hajótársaságok is túl sokat kapnak az állami pénzből, ez is csökkenni fog július elsejétől. Ennek szoros következménye lesz, hogy a komp- és hajódíjakat kénytelenek lesznek drasztikusan megemelni. Az emelésre legkésőbb július 1-től kerülne sor, de a horvát sajtóban már június közepéről szóló dátumok is napvilágot láttak. Becslések szerint akár 40-100 százalékkal és drágulhat a hajóközlekedés. A kormány az új díjszabást június közepén állapítja meg.