Autósoknak: a horvát büntetés a helyszínen is fizethető – fél áron!

Tényleg fontos szerepe lehet a készpénznek, ha a nyáron büntetni készülő rendőrökkel találkozunk. Horvátország elég siralmas statisztikát tudott felmutatni a bírságok behajtása terén. Mostanáig a kiszabott bírságok 87%-át a lakosság sosem fizette be, és úgy tűnik, ez a pénz egyre jobban kezd hiányozni a kasszából.

Az új törvény, amely június elsején lépett életbe, teljesen legális lehetőséget nyújt arra, hogy a rendőr által kiszabott közlekedési bírságot a helyszínen rendezzük. Ebben az esetben, az új szabályozás szerint, a rendőr a bírság felét elengedheti. A kedvezményes helyszíni fizetés csak azokra a helyzetekre vonatkozik, amikor a bírság mértéke nem haladja meg a 2000 kunát (kb. 79.000 Ft).

A helyzet annyira komoly, hogy egyre több rendőrt fognak felszerelni kártyaleolvasó készülékkel, amely azt jelenti, hogy szerencsés esetben még kártyával is lehet majd fizetni. Ha nincs nálunk készpénz, vagy a rendőrnél nincs kártyaolvasó, még akkor sem reménytelen a helyzet, hiszen az új rendelkezés lehetőséget biztosít a rendőrnek és vétkesnek arra, hogy a legközelebbi pénzkiadó automatánál rendezzük a dolgot.

Érdekesen várjuk, hogyan alakulnak a megbeszélések a horvát rendőrökkel, amint gyűlnek a tapasztalatok a helyi médiában, visszatérünk erre a kérdésre.