Horvát tűzszerész életét követelte egy háborús bomba

Ahogy a Honvédelmi Minisztérium közleménye fogalmazott, a horvát hadsereg az egyik legjobb tűzszerészét vesztette el szerda délután. Marko Odzak a sibeniki parttól 50 kilométerre található Knin egykori laktanyájában veszítette életét egy robbanásban, két másik társa könnyebben megsérült. Odzak maga is részt vett az 1991 és 1995 közötti háborúban, majd 1996 óta tűzszerészként dolgozott a hadseregnél.

Kép: www.sibenik.in

A Padene laktanyába szállítják a környék begyűjtött és fel nem robbant bombáit, aknáit, robbanószerkezeteit. Az előző évben közel 40.000 megsemmisítésre váró veszélyes eszközt gyűjtöttek össze ebben a laktanyában. Ezek olyan bombák, amelyeket a helyszínen nem lehet felrobbantani, ezért itt hatástalanítják őket. A Padene laktanya már 2011 szeptemberében is kigyulladt, messzire hallatszott a robbanások zaja, a közelből 130 embert kellett akkor kitelepíteni.

Horvátországban eddig 1348 esetben robbant olyan bomba, amelyet az 1991-95-ös háborúból származik. Ezekben a balesetekben 1975-en haltak meg vagy szenvedtek sérülést, köztük 205 tűzszerész a horvátországi bombák hatástalanítását összefogó szervezet adatai szerint. Ezekben a balesetekben 509 személy vesztette az életét. Fontos megjegyeznünk a félreértések elkerülése miatt, hogy az ország területe biztonságos, a turistáknak semmitől sem kell tartaniuk.

Szomorú aktualitást ad a hírnek, hogy a horvát tűzszerészek a napokban sztrájkoltak, jobb munkakörülményeket, és magasabb béreket követelve.