Horvát búvár rekordja: 23 perc levegővétel nélkül

Igen különös Guinness rekordkísérletre került sor pénteken a horvátországi Vir egyik medencéjében. Goran Čolak, az ismert horvát sportoló, arra vállalkozott, hogy megdönti korábbi rekordját. 2013 szeptemberében Zágráb főterén állítottak fel egy medencét, ahol 22 perc 30 másodpercet tartózkodott a víz alatt, levegővétel nélkül.

Goran Čolak több „versenyszámban” is támadja a világrekordokat, pl. majdnem 300 métert képes úszni egyetlen levegővétellel a víz alatt. Ezúttal a statikus merülésben próbálkozott, amely azt jelenti, hogy a búvár kényelmesen elhelyezkedik a víz alatt, majd mindenfajta mozgás nélkül csak arra koncentrál, hogy további levegővétel nélkül, minél tovább a víz alatt maradjon. Ebben a számban 11 perc 35 másodperc a rekord.

Goran Čolak ennek a műfajnak egy módosított verziójában próbálkozott. Ilyenkor a búvár maximum 30 percen keresztül tiszta oxigént lélegezhet be, majd onnan kezdődik az idő mérése. Ebben a szakágban tartotta korábban Goran Čolak a rekordot és most ezt javította meg 23 perc és egy másodpercre. 

Goran Čolak mostani rekordját Vir szigetén kétezren figyelték élőben, de az internetezők élő webkamera képeken követhették a világ bármely részéről. A rekordkísérlet jótékony célt is szolgált, az árvíz sújtotta horvát területek megsegítésére is jutott a bevételből. 

Kép és szöveg: www.verernji.hr