FacebookTwitterRSS Feed

Keddtől két hónapon át ismét járőröznek magyar rendőrök az Adriai-tenger horvát szakaszán, Zára (Zadar) térségében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábbi tájékoztatása szerint a horvát rendőrség képviselőivel kötött megállapodás alapján július 1-je és augusztus 31-e között teljesítenek szolgálatot magyar rendőrök a tengerparton. A magyar turistákkal kapcsolatos rendészeti feladatokat az idén havi váltásokban két-két rendőr látja majd el.

Az előző évekhez hasonlóan a magyar rendőrökkel ezúttal is Zárában és a környékbeli településeken lehet találkozni. Az Adriai-tengernél tevékenykedő magyar rendőröknek nincs önálló intézkedési joguk, a hatályos horvát jogszabályok szerint a horvát rendőrök irányításával és kíséretében tevékenykednek.

Tavaly Zárán kívül kiemelten Vir-szigeten, jellemzően éttermek, kávézók, strandok és azok környékének ellenőrzésében vettek részt a magyar rendőrök. Többségében információkat, útbaigazításokat, illetve figyelmeztetéseket adtak a turistáknak, de közreműködtek olyan közúti balesetekkel, kis értékű lopásokkal összefüggő rendőrségi eljárásokban, amelyekben magyarok is érintettek voltak.

Horvátországi tartózkodásuk alatt nemcsak magyar állampolgároknak segítettek. Egy eltűnt lengyel kisfiút, akit a zárai rendőrkapitányság hosszabb ideje nagy erőkkel keresett, végül a magyar rendőrök találtak meg.

Szállást keres? Egy próbát megér...