Történelmi szenzáció : 3000 éves város a zárai partoknál!

Horvátország
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Egy csapat zárai (Zadar) archeológus tanulmányozván a tenger felszínét műholdképek és légi felvételek segítségével, észrevett valami érdekeset kb. 50 méterre az adriai parttól és kb. 300 méterre a Turanj nevű településtől. 

Az érdekesség a víz felszínen kirajzolódó, nyílvánvalóan emberi kéz teremtette szabályos alakzatok megjelenése volt. A tapasztalt búvárok nem is késlekedtek sokat a merüléssel és hát nagy meglepetésben volt részük amikor megpillantották a tenger fenekén levő nagy mennyiségű ókori kerámiát és famaradványt. Ezenkívűl találtak még csontokból kidolgozott tűket (valószínűleg halászhálók kidolgozására használták), olivabogyók magjait (ami arról tanúskodik, hogy 3000 évvel ezelőtt is már foglalkoztak termesztésükkel), háziállatok - főleg kecskék és birkák - csontmaradványait (ami az akkori lakosság étkezési szokásaiba ad bepillantást). Egy egész településről és a hozzá tartozó kikötőről van szó, kb. másfél hektárnyi területen.

3000 évvel ezelőtt, az ókorban, ez a partvidék Liburniához tartozott (nagyjából megfelelt a mostani Horvátország nyugati- és Dalmácia északi részének). A liburnok egy illír népcsoport voltak, akik a történelmi írásos források szerint uralták az Adriai tengert egészen Korfúig (mai Görögország). Gyors vitorlás hajóikkal sokfelé eljutottak és szerteágazó kereskedelmet folytattak a útjukba „akadó“ népekkel. Később (Kr.e. 176-ban), mint oly sok más nép, a rómaiak fennhatósága alá kerültek.

A zárai archeológusok felfedezése az egyik legfontosabb tenger alatti ókori lelőhely Horvátországban.

Kép és szöveg: Slobodna Dalmacija