Újabb turisztikai látványosságokkal bővül a horvát tengerpart

Újabb turisztikai látványosságokkal bővül a horvát tengerpart: függőhíd épül a Krka kanyon felett, valamint egy panoráma üvegalagutat is kialakítanak a Sibeniktől nem messze lévő Primosten üdülővárosban - írta a helyi sajtó.

 

A 462,5 méter hosszú függő gyalogoshíd projektéről, amely a harmadik leghosszabb lesz a világon és a második leghosszabb Európában, és amely Necven, valamint Trosenj középkori várait fogja összekötni a Krka kanyon felett, a Krka Nemzeti Park igazgatója számolt be.

Kresimir Sakic a sajtónak elmondta: a függőhíd lesz a fejlesztési projektek és a látogatói infrastruktúra kiépítésének koronája. Fordulópont a közeli járások és községek számára, amely felgyorsítja a fejlődést és tovább növeli a térség vonzerejét - hangsúlyozta.

A tibeti stílusú függőhidat másfél-két éven belül kezdik építeni, attól függően, hogy mikorra sikerül kijárni az építési engedélyt és elkészíteni a teljes dokumentációt.

A híd 140 méter magasan függ majd, ötvözve a kilátó és a gyalogút szerepét, valamint a környezet, és a szinte érintetlen természet felejthetetlen élményét nyújtja az odalátogatók számára.

A tájba való beilleszkedés miatt egy viszonylag laza szerkezetű függőhíd építését tervezik. A híd szélessége 160 centiméter lesz, amely teljesen megfelel a kétsávos gyalogutak szélességének.

Harminchat kilométerrel lejjebb, Primosten városában az ottani önkormányzat egy hatvan méter hosszú és hat méter széles panoráma alagút építésébe fogott, amely a tengerszint alá, 18 méter mélységbe kalauzolja el a turistákat. A nem mindennapi séta során üvegfalon keresztül lehet majd megcsodálni az élővilágot. A városi tanács az idei költségvetésben mintegy másfél millió eurót (477 millió forint) hagyott jóvá a projekt kivitelezésére.

Porat-öbölben épülő alagútban a tervek szerint egy víz alatti étterem is helyet kap majd a jövőben, így a város felveheti a versenyt a világ legnépszerűbb üdülőhelyeivel is - olvasható a városi önkormányzat honlapján.