Dubrovnik Szent Balázst, a város védőszentjét ünnepli

Dubrovnik a dalmát partvidék egyik legszebb ékköve. Macskaköves utcák, fenséges épületek és epikus falak évek óta védik Adriai gyöngyszemét. De nem csak a városfalak oltalmazták az adriai gyöngyöt, hanem Szent Balázs is.
Dubrovnik

A legenda szerint Szent Balázs a X. században megjelent egy helyi lelkész álmában, hogy figyelmeztesse őt arra, hogy egy támadásra készülő hajó közeledik Dubrovnik partjaihoz. A lelkész komolyan vette a figyelmeztetést, riasztotta a város vezetőit, akik felkészültek a védekezésre. Így a város megmenekült, és Szent Balázs lett a védőszentje.

A városban legalább 30 Szent Balázs szobor van. Ezek mind fontosabb középületeken találhatók, és a védelmet jelképezik.

A megemlékezés egészen a 972-es évig nyúlik vissza, amikor Szent Balázs egyesíteni tudta a Reguzai Köztársaság intézményeit és polgárait.

Manapság a dubrovniki régió minden sarkából jönnek az emberek, hogy az emléke előtt tisztelegjenek.

„ 10 évvel ezelőtt az ünnepség felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy milyen érték ez városnak, az országnak, az emberiségnek. Ez egy olyan kulturális fesztivál, ami valóban erősíti a dubrovniki emberek önazonosságát." - meséli a horvát kulturális miniszter Nina Obuljen

Ünnepélyes mise után a védőszent emlékeit körbeviszik az óváros utcáin.

Egy nap, amikor a Regúziaiak együtt élnek az érzelmeikkel.

Ilyenkor általában korán reggel felkelnek és mindannyian viselik a" vodrup "-ot a helyi népviseletet, így mennek a misére.

A fesztivál központi helyszíne a Szent Balázsról elnevezett templom. Szent Balázs egyébként még a torok, a kikiáltók, és az énekesek védőszentje is volt.

Szent Balázs életéhez számos csoda és legenda fűződik. Az egyik szerint a szent megáldott, és megmentett egy halszálkától fuldokló fiút. Csodát tett a gyertyákkal, és a gyermek megmenekült.”

A szokás szerint a papok keresztgyertyájával megáldják a hívők torkát.

Az úgynevezett "trombunjeri"-k felelősek az ünnep megnyitásáért és bezárásáért.

A trombunjerik arra is jók voltak, hogy a dubrovnikiak ezzel demonstráljuk a katonai erejüket, mert a XV. században fontos volt, hogy megmutassák az ágyúinat, a nagyobb fegyvereiket, amiket a városban gyártottak.

A fegyverropogás a hivatalos ünnepségek végét jelzi, de az ünneplés az utcákon még folytatódik.

Videó és szöveg: Euronews