Horvátország: egymás után az ötödik rekordév a turizmusban

2015 óta a tavalyi a negyedik év, amelyben folyamatosan rekordszámokat produkál a turisztikai szektor Horvátországban. A számok szépek, de rá is világítanak a horvát idegenforgalom szezonális sebezhetőségére.
Kép: Horvát Idegenforgalmi Közösség

2015-ben ünnepelhetett a horvát turizmus, hiszen a szálláshelyek elérték az ex-jugoszláv idők rekordját, amelyet még 1986-ban regisztráltak. 2015 óta minden év jobban hozott az előzőnél, ez látszik a 2019-es esztendő előzetes adataiból is.

2018-hoz képest a tavalyi évben 4,8%-kal érkezett több vendég a horvát üdülőhelyekre, a vendégéjszakák száma pedig 1,8%-kal nőtt.

A legfontosabb küldő ország továbbra is Németország (19,94 millió vendég), majd Szlovénia (7,5 millió) és Ausztria (7,06 millió) következik. A szlovén vendégek száma 3,1%-kal emelkedett, míg a németek és a száma nagyon kevéssel csökkent, közel a tavalyi szinten állt meg.

A számokból az is kitűnik, hogy a turisták 65%-a három régióra koncentrálódik: Isztria, Split-Dalmácia és Primorje-Gorski Kotar. Még megdöbbentőbb, hogy a vendégéjszakák 60%-át a két nyári hónapban (július és augusztus) töltik el a vendégek Horvátországban. Az időbeli aránytalanság egyik mutatója szerint a leggyengébb hónaphoz képest a legjobb hónap 55-ször (!) több vendégéjszakát hoz. Ez utóbbi a legszélsőségesebb mutató az Unió 28 országában.

Szakértők szerint a növekedés idén is folytatódik. Annak ellenére, hogy nagy a verseny a mediterrán országok között, és a vetélytársak árban sokszor olcsóbbak a horvát árakhoz képest, Horvátország továbbra is népszerű marad.