Horvátország újabb szigorításokat vezet be csütörtöktől

Az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében Horvátországban csütörtöktől részleges boltzárat vezetnek be, Szlovéniában pedig betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.

Drazen Bozinovic horvát belügyminiszter a nemzeti válságstáb késő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: harminc napig az ország egész területén betiltanak minden nyilvános rendezvényt, éjféltől pedig nyitvatartási tilalmat rendelnek el a szolgáltatási tevékenységet nyújtó üzletek és vállalkozások, a mozik, az uszodák, a múzeumok, az éjszakai szórakozóhelyek, a könyvtárak és a színházak számára. Ugyanez vonatkozik a masszázs szalonokra, az edzőtermekre, a fodrászüzletekre és kozmetikai szalonokra is - tette hozzá.

Részlegesen bezárják a boltokat. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszer-üzletek, a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletek, a trafikok, a benzinkutak, a drogériák, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai terméket áruló boltok.

Be kell zárniuk az éttermeknek és a kávézóknak is, ugyanakkor engedélyezik az ételek házhozszállítását és az ingyenkonyhák működését.

Jelezte, hogy azokon a munkahelyeken, ahol ez lehetséges, a munkáltatóknak meg kell oldania a távmunka lehetőségét. El kell halasztaniuk a tárgyalásokat, a hivatalos utazásokat és meg kell tiltaniuk a munkahelyre bejárást azok számára, akik valamilyen légúti fertőzéssel rendelkeznek - húzta alá.

A horvát kormány 30 milliárd kuna (1395 milliárd forint) gazdaságélénkítő csomagot indít el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. A parlament szerdán szavaz ezen intézkedésekről.

Horvátországban eddig 87 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és már öt beteg épült fel. Az aktuális helyzetet ezen az odalon követjük nyomon.

Szlovénia szerdán tovább szigorított az intézkedéseken. Ljubljana már korábban felfüggesztett, illetve korlátozott minden nem szükséges tevékenységet. Hétfőtől leállították a tömegközlekedést, keddtől a repülőtereket is lezárták. Csütörtöktől pedig betiltják az 5 főnél nagyobb összejöveteleket.

A szlovén parlament szerdán elfogadott egy törvénytervezetet, amely szerint azon alkalmazottaknak, akiket kényszerszabadságra küldenek, a munkáltatóknak ki kell fizetniük a három utolsó havi bérük átlagának 80 százalékát, amelyből az állam 40 százalékot magára vállal. Azoknak, akik számára kötelező karantént rendelnek el, az állam állja a bérüket.

Andrej Sircelj szlovén pénzügyminiszter közölte, hogy intervenciós intézkedések keretében a bankok egy évre felfüggesztik azon vállalkozások hiteltörlesztéseit, amelyeknek a koronavírus-járvány miatt be kell zárniuk. Ez nem vonatkozik a magánszemélyekre, de a helyzettől függően ők is kérhetik a bankkal szembeni kötelezettségeik elhalasztását, amelyet a pénzintézetek nem utasíthatnak el indoklás nélkül.