Brač: hogyan vált gócponttá a csodás horvát sziget?

A horvát hatóságok tényleg példás munkát végeztek a járvány visszaszorításának érdekében. A nagyszerű adatokra kisebb árnyékot vet, hogy a horvát turisztikai prospektusokban festői tengerpartjával szereplő Brač-szigeten a hétvégén megemelkedett fertőzöttek száma.
Bol, Brač-sziget, Zlatni rat (Aranyszarv) a híres strand (Kép: croatia.hr)

Februárban a horvátok teljes joggal ijedtek meg a szomszédos Olaszországban látott képektől és időben léptek a korlátozó intézkedésekkel. A magyar viszonyokhoz képest jóval szigorúbb rendelkezések elérték a céljukat: már több a gyógyult, mint az aktív eset, és a halottak száma a tegnapi napon nem haladta meg a kilencvent.

Ehhez az is kellett, hogy a nem létfontosságú boltokat és szolgáltatásokat bezárták, a tömegközlekedést szüneteltették és a lakhelyelhagyást internetes engedélyhez (e-pass) kötötték. Az országba fokozatosan tér vissza az élet. Hétfőtől nyitnak a kávézók, bevásárlóközpontok, a kempingek és szállodák az Isztriai-félszigeten, és olyan ismert turisztikai látványosságok, mint a Krka vagy a Plitvicei-tavak nemzeti parkok. Hétfőtől szabadon mozoghat az ország, eltörölték az e-pass-t, vagyis Brač-sziget kivételével mindenhol.

Legyen tanulság mindenkinek, ami a szigeten történt - mondta a horvát belügyminiszter. Arra célzott, hogy még nem tartunk ott, mint régen. Nem szabad túl korán visszatérni a régi életünkhöz.

A Slobodna Dalmacija írása szerint egy 81 éves nagypapát a spliti kórházban kezeltek április 11. és 17. között. Nem koronavírussal feküdt a kórházban, és távozásakor negatív koronavírus eredménnyel távozott.

Brac

A Nerežišća településen élő (lásd a víruskitörés kínai városára átfestett helyiségnév táblát) nagypapa visszatérésének természetesen mindenki örült, ahogy ilyenkor lenni szokott sokan meglátogatták. Többek között azért is, mert a betegsége előtt korát meghazudtolóan fiatalosan mozgó nagyapa most még segítségre szorult. A helyi források szerint a szintén idős szomszédjától kaphatta el a koronavírust. A szomszéd azóta már a spliti kórházba került.

Nagy volt a család és a baráti kör jövés-menése. Pénteken kijött az első eredmény, 22 fertőzött személy a környezetből, szombaton pedig további nyolc személy. Félő, hogy ez a szám még emelkedik, hiszen 92 mintát vettek és a minták kiértékeléshez idő kell. Meglátjuk, mit hoznak a következő napok.*

Maga a sziget is ezt találgatja, hiszen igazi gyöngyszem a horvát turizmusban. Az eset nem jött jól a helyi turizmusnak, de jelen pillanatban komoly károkat sem okoz. Mire jöhetnek a (külföldi) turisták, addigra lecseng a szigetre kiszabott mostani 14 napos szigorítás és egy kis odafigyeléssel sokkal tapasztaltabban és fegyelmezettebben jöhetnek ki belőle.

*Frissítés: hétfő délben további 8 fertőzöttet találtak, így a számuk már összesen 38-ra emelkedett.