Horvátország: a szállásadó intézkedik, ha nyaralás alatt elkapjuk a vírust!

Stagnál a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbiben nulla és egy, utóbbiban nulla és kettő között ingadozott a napi új esetek száma az elmúlt egy hétben - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.

A horvát válságstáb csütörtöki közlése szerint az elmúlt 24 órában senkit nem diagnosztizáltak fertőzéssel, és nem regisztráltak új halálesetet sem, így az ismert koronavírus-fertőzöttek száma 2247, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 103 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2113 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 12-en vannak kórházban, közülük hárman lélegeztetőgépen.

A közegészségügyi intézet új ajánlásokat adott ki a turistáknak. Abban az esetben, ha horvátországi tartózkodásuk alatt jelentkeznének rajtuk a Covid-19 betegség tünetei, nem hagyhatják el szálláshelyüket és értesíteniük kell szállásadójukat. Minden esetben a szállásadó köteles értesíteni a helyi járványügyi hatóságokat, legyen szó szállodáról vagy magánszállásról.

Horvátország, hogy megmentse a nyári idényt, május végén megnyitotta határait több uniós ország állampolgárai előtt.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt egy napban kettővel 1479-re nőtt az új fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet az országban, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze hatan vannak kórházban, közülük senkit sem ápolnak intenzív osztályon.

Szlovénia Horvátország és Magyarország után csütörtök éjféltől megnyitotta határait az osztrák állampolgárok előtt is. A szlovén sajtó ugyanakkor azt közölte, hogy a határnyitás ellenére több osztrák állampolgárt fordítottak vissza péntek reggel a szlovén határőrök.

Jelko Kacin kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján elnézést kért emiatt, mint mondta, kommunikációs hiba történt.

A félreértéseket néhány órán belül tisztázzuk, és az osztrákok péntek éjféltől szabadon beléphetnek az országba - hangsúlyozta.