Most a koronavírus okoz gondot a horvát osztrigának

Tavaly a norovírus végzett pusztítást az egyik legismertebb horvát kagylótermesztő régióban, Ston környékén. Idén a koronavírus miatt nem pörög az üzlet.

A vírusok az utóbbi időszakban eléggé elbántak a horvát kagylótermesztőkkel. Tavaly a norovírus magát a kagylókat támadta meg, így jóval kevesebbet lehetett eladni belőlük, pedig igény lett volna a finomságra.

Idén a vírus nem a vízben támadott, hanem a parton. A koronavírus ugyan az osztrigákat nem bántotta, de a fogyasztókat igen. A helyi termelők árujuk 90%-át a vendéglőkben értékesítik, amelyek eddig zárva tartottak és még most is csak kevés vendéggel üzemelnek. Az ínyencségekre fogékony külföldi turistákra pedig még várni kell.

A Mali Ston-i öböl a világ egyik kagylókban leggazdagabb területe. A Neretva folyó és a helyi öböl vizének keveredése ideális a kagylók szaporodásához. Közel 90 faj él az öbölben, bár ezek közül csak néhány alkalmas emberi fogyasztásra.

A nagy sláger az osztriga, amelyből a tavalyi gyengébb évben is másfél milliót takarítottak be a kifeszített hálókról. A gond az, hogy ezek a kagylók a hűvösebb vizet kedvelik, ezért az igazi osztriga szezon általában júniusig tart. Az árakat már kénytelenek voltak csökkenteni, a hálókat méterekkel lentebb vitték a hidegebb vízrétegekbe, de ettől a szezontól már sok jót nem várhatnak.