Itt a nyár! Végre 30 fok felett a hőmérséklet Horvátországban

Elég sok minden sújtotta mostanában a horvát tengerpart turizmusát. Mától legalább az időjárás észbe kapott és elkezdett igazodni a naptárhoz.
Kvarner régió

Talán nehéz elhinni, de a horvát hivatalos mérőállomások adatai szerint az idén először haladta meg a hőmérséklet a 30 fokot a tengerparton.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Horvát Meteorológiai Intézet mérőállomásairól beszélünk, és nem az amatőr meteorológusok által beküldött adatokról. Az amatőr ebben az esetben nem a meteorológiai ismereteket jelenti, hanem mérőeszközök elfogadottságát és hitelesítését.

Ez a terjengős magyarázat azért kellett, mert ma több helyről, főleg az északi részről jelentettek 30-33 fokos hőmérsékleteket.

A jó hír, hogy Crikvenica (30,6), Senj (30,5), és Rab (30,4) hőmérői már 30 fok feletti értékeket mutattak, de több helyen is csak néhány fokon múlt a 30-as határ.

A további kilátások biztatóak. Egész héten nyár várható a tengerparti részeken, hétvégére akár 31-33 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

A tenger hőmérséklete kissé csalóka. Hétvégén mintha kettévágták volna az északi és a déli részek időjárását. Amíg az Isztrián napozni lehetett, addig Dalmáciában heves viharok dúltak. A szélviharok legrosszabb hatása, hogy összekeveri a tenger rétegeit, vagyis a melegebb felső rétegeket az alsóbb hidegebb hőmérsékletűekkel. Így alakult ki hétfőn pár fok különbség az északi régiók javára.

Amíg Zadartól délre 19-20 fokos vízben lehetett sportosan strandolni (kivéve Dubrovnik, itt 21 fok) , addig északon már 22-23 fokos volt a víz, sőt Malinskán már 24,1 fokot is mértek.

Aktuális vízhőmérsékleti adatokért klikk ide!

Aggódni nem kell, a következő nyári napokban a déli részek is megkezdik a felzárkózást a vízhőfokokban. A 23 fokos vízhőmérséklet ilyenkor átlagosnak mondható. Persze vannak ritka jó nyárkezdetek is. Pl. két évvel ezelőtt ritka jól indult a szezon június legelején, akkor már 26 fokot is mértek.