Horvát koronavírus helyzet: két gócpont miatt emelkedik a szám

A hétvégén újabb fertőzéseket jelentettek Horvátországból. Jelenleg úgy néz ki, hogy két gócpont alakult ki az országban, ahol egyre többen fertőződnek meg.

A rossz hír, hogy emelkedik a frissen fertőzöttek száma. A jó hír, főleg a turistáknak, hogy az újonnan megfertőzöttek leginkább két góchoz köthetőek. A tengerpart közelében viszonylag alacsony a fertőzöttek száma.

Szombaton 85, vasárnap pedig 67 új fertőzöttet találtak Horvátországban. Ezzel 423-ra emelkedett az aktív betegek száma. Közülük 60-at ápolnak kórházban, jelenleg senki sincs lélegeztető gépen.

A legtöbb aktív beteget jelenleg Zágrábból jelentik. Itt most 182 igazolt beteget figyelnek. Jelentések szerint a friss fertőzések nagy része az éjszakai klubokhoz köthető. A hatóságok tervezik, hogy a közeljövőben fokozottan ellenőrzik az éjszakai szórakozóhelyeket, nemcsak Zágrábban, hanem Horvátország szerte.

Az Eszékhez közeli Đakovo (Diakovár) hírhedt lett miután két Koszovóból visszatért apáca behozta a vírust. Az apáca és a kolostor oktatási intézményeket is üzemeltet, így gyorsan terjedt a vírus a településen. Ma, csak itt, 33 új esetet találtak, ezzel már összesen 113 az aktív betegek száma. A tágabb Eszék-Baranya régióban pedig 145 az aktív betegek száma.

Fontos, hogy csütörtök óta Horvátországban kötelező a maszk a tömegközlekedésben. Tegnap a rendőrséget kellett kihívni a zágrábi pályaudvarra, mert az egyik utas nem volt hajlandó maszkot viselni. Ne felejtsük el, a kompok és menetrendszerinti hajók is tömegközlekedésnek számítanak, így azokon is kötelező a maszk!

A turizmust nem érinti különösebben a fertőzések emelkedett száma. A tengerparti részeken néhány esetet jelentenek naponta, vannak olyan régiók, amelyek több napot is "megúsztak" új betegek nélkül. Jelenleg 350 ezer külföldi nyaral Horvátországban, amely nemzetközi összehasonlításban is komoly adatnak számít.