Fertőzötten érkezett lengyel turistát küldtek haza Horvátországból

Ma ismét kedvezően alakultak a koronavírus járvány legújabb számai Horvátországban. Csak 24 új beteg, de egy lengyel turista sorsa borzolta a kedélyeket.
Forrás: koronavirus.hr

Vasárnap 36, hétfőn 34, ma pedig csak 24 új koronavírus fertőzöttet találtak Horvátországban. Azt is tegyük hozzá, hogy közben teljesen leteszteltek egy új gócpontot, egy dalmát rehabilitációs intézetet betegekkel és személyzettel együtt, amely tegnap 12 új fertőzöttet jelentett.

A legjobb hír, hogy nagy léptékben csökkent az aktív betegek száma, vagyis gyorsabb a gyógyulás üteme, mint az új fertőzéseké. A tegnapi 703-ről mára 647-re csökkent az aktív esetek száma.

A mai nap egyik érdekessége, hogy reggel Zadar megye két új beteget jelentett, köztük egy lengyel turistát. A délelőtti spekulációknak, miszerint a lengyel Horvátországban kapta el a fertőzést a belügyminiszter vetett véget. Beroš délután a Twitter oldalán közölte, hogy a lengyel turista az egyik lengyelországi korábbi fertőzött regisztrált kontaktja. A lengyel már visszatért hazájába.

Onnan sem érkeznek jó hírek, hiszen ma Lengyelországban rekordot döntött a friss fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 680-an fertőződtek meg. Ez több mint a jelenlegi összes aktív horvát beteg száma (647).

Körülbelül két héttel ezelőtt Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet vezetője egy interjúban újságírói kérdésre elárulta a koronavírusos turisták számát. Akkor ez a szám 20 körül akalkult. Azonban azt is hozzátette, hogy  90%-ban a külföldiek nem Horvátországban kapták el a vírust, hanem külföldről hozták magukkal