Rekordnapok után csökkent az új megbetegedések száma Horvátországban

Horvátországban két nap rekordmértékű napi fertőzöttség után csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma, ami még így is magas - közölte a válságstáb szombaton.
Forrás: koronavirus.hr

A testület jelentése szerint pénteken 162-vel nőtt, és elérte a 6420-at a megfertőzöttek száma. Csütörtökön még 208 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Két új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 165-re emelkedett. A betegek közül 106-an vannak kórházban, közülük tízen lélegeztetőgépen.

A legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői, ezért a válságstáb ismét szigorításokat vezetett be. Péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

Ugyanakkor a szabadtéri rendezvényeken is be kell tartani a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, amelyeket most sokkal szigorúbban fognak ellenőrizni a hatóságok.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 32-vel 2401-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában ötödik napja nő az új esetek száma. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik, és a fiatalok körében terjedt el.

Bár korábban a Szlovénia nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "vörös listára" helyezi szomszédját, és kötelező karantént rendel el az onnan érkezők számára, járványügyi szakemberek enyhítenének ajánlásaikon. A kormánynak jövő héten javasolni fogják, hogy csak a 15-35 éve közötti korosztály érintse az új rendelet.

Janez Jansa kormányfő szombaton Twitter-oldalán azt írta: a felelőtlen lépések veszélybe sodorhatják az egészségügyi ellátási rendszert, és mindenki egészségét, ugyanúgy több ezer szlovén ember jól megérdemelt szabadságát is.

"Legyünk szolidárisak és felelősségteljesek" - hívta fel a fiatalok figyelmét a miniszterelnök.