Szlovénia csütörtökön jelentheti be a karantént a Horvátországból hazatérőkre

Ma sajtókonferenciát tartottak Ljubljanában, ahol kiderült, hogy a szlovén kormány csütörtökön jelenti be végső döntését, arról hogy milyen intézkedéseket tervez a horvátországi nyaralásukról visszatérő szlovénokkal szemben.

Béna hasonlat, de ahogy a koronavírus terjed, lassan ugyanúgy terjednek járványként a Horvátországot sújtó szankciók. Először a hollandok, majd az olaszok és az osztrákok jelentettek be intézkedéseket. Erről itt írtunk.

Most a szlovénok csütörtöki döntésére várunk, ami a mai sajtótájékoztató után sokak szerint úgy tűnik, hogy nem lesz kedvező a szlovén nyaralóknak.

A szlovénok bemutatták a horvátországi fertőzés számait, amely szerint két dalmát megye már erősen vörösben van az elmúlt 14 nap adatai alapján. A százezer lakosra vetítek fertőzésszám alapján 0-10 között zöld, 11-39 között sárga, és 40 felett vörös.

Split-Dalmácia megye jelenleg 64,5, Šibenik-Knin megye pedig 60,9 esetet számlál 100 ezer lakosonként. Természetesen vannak olyan régiók, ahol jóval alacsonyabb ez a szám. A fenti szlovén statisztika szerint egyedül Isztria zöld a tengerparti megyék közül, a többi mind sárga és vörös. 

Ezért is sürgette Isztria, hogy őket külön kezeljék az osztrákok és az olaszok, de nem lett belőle semmi. A régiós színezés és ezzel összefüggésben a korlátozás gyakorlatban szinte járhatatlan út. Nem véletlen, hogy az osztrákok sem szeretnének régiónként korlátozni, ahogy ma ezt bejelentették.

Ennyi fertőzött érkezett Horvátországból hetente az utóbbi időben. Utolsó héten 65, összesen 108.

Szlovéniában ma 27 új fertőzöttet találtak, közülük 12-en Horvátországban jártak. Másik fontos megállapítás, hogy az új fertőzöttek 43%-a 15 és 24 év közötti. Korábban az is benne volt a tervekben, hogy csak a 15 és 35 év közöttieket küldenék a szlovénok karanténba. Az utóbbi hírek szerint erre a döntésre egyre kevesebb az esély.

Döntés tehát csütörtök délután. A szóvivő azt is bejelentette, hogy esetleges korlátozás esetén a szlovén állampolgárok elég időt kapnak arra, hogy a karantén kezdete előtt, vélhetően vasárnapig, visszatérjenek Szlovéniába. Az osztrák és olasz példához hasonlóan friss és negatív teszttel meg lehet úszni az esetleges karantént.

A mai horvát koronavírus helyzetről itt írtunk.