Satu: 100 ezren hagyták el Isztriát, 12 órás várakozás a határon

Egymás után több ország is feketelistára tette Horvátországot, pontosabban járványügyi szempontból vörös besorolást adott neki. Ennek következménye, hogy nagy számban indultak haza a turisták és káosz alakult ki a szlovén-osztrák határon.

Ausztria, Nagy-Britannia és Szlovénia is karanténnal várja Horvátországból hazatérő állampolgárait, ezért is volt igencsak erős a forgalom hétvégén az isztriai határátkelőkön.

Csak Isztria három határátkelőjén, péntek délelőtt és vasárnap délelőtt között 100 ezer utas hagyta el Horvátországot. Ezzel ellentétesen, körülbelül 53 ezer érkezett meg Horvátországba.

A felborult arány annak köszönhető, hogy most már kevesebben érkeznek a szigorítások miatt, és a korábban érkezők nyaralása most telt le, de ők már karanténba fognak vonulni Szlovéniában, Ausztriában vagy Nagy-Britanniában.

Az osztrákok nagyon megemlegetik a hazautat ezen a hétvégén. Először a horvát-szlovén határon várakozhattak kb. 2 órát, majd a szlovén-osztrák határon kb. 10 órát, de az osztrák közszolgálati híradó olyan elkeseredett turistákról is beszámol, akik étlen-szomjan, gyerekekkel 12 órát vártak, hogy bejussanak Ausztriába.

A megnövekedett várakozás oka, hogy Ausztria szigorított a belépésen. Minden Ausztriába érkező autó utasainak az egészségügyi adatait rögzítik a határon. Nemcsak az osztrákokat regisztrálják, hanem az átutazó autósokat is.

A diplomácia már beindult, a horvát, a szlovén és az osztrák külügy egymást szólítja fel a helyzet rendezésére.