Satu előtt: még 31 ezer magyar nyaral Horvátországban

Hétvégén beindult a jövés-menés a horvát határon. Főleg szlovénok, osztrákok és angolok indultak haza, közülük a szlovénok hétfőig még meg tudták úszni a karantént.

Magyarország - várhatóan - csak szeptember 1-től vezet be szigorításokat a Horvátországból hazatérőkkel szemben, ezt már számos ország, pl. Hollandia, Szerbia, Olaszország, Szlovénia, Ausztria, Nagy-Britannia és Németország (csak 2 tengerparti megyére) már korábban megtette.

A látványos hazamenetel ellenére tegnap még mindig 670 ezer vendéget tartottak nyilván a horvát szálláshelyek, igaz ebből 120 ezer hazai turista. Valószínűleg évek óta nem volt ilyen magas az arányuk a helyi turistáknak a horvát szálláshelyeken.

A külföldiek közül a két dalmáciai megyéből hazahívott németek állnak az első helyen. Ők még élvezhetik az északi régiók kellemes klímáját, jelenleg kb. 170 ezren.

Utánuk jönnek a lengyelek (76 ezer), akik az idei szezon nagy kedvencei lettek. Egyrészt a járvány ellenére jelentősen emelkedett a számuk, másrészt szívesen választották a 4- és 5 csillagos szállásokat. Az egyik horvát idegenforgalmi szakember szerint jövőre nagyon is érdemes lenne rájuk alapozni. Már nem nézik le őket, nem tekintik azoknak a turistáknak, akik a fél konyhát elhozzák otthonról és ott pedig alig költenek.

A szlovénok közül 70 ezren dacolnak azzal, hogy hazatérve irány a karantén. Nem vitás, nyaralni akkor kell, amikor itt van az ideje.

A csehek közül is vannak még 48 ezren. Itt ellentétes folyamatokat látunk. Egyrészt hozta őket a sikeres különvonat, másrészt az utóbbi időben egyre több cseh viszi haza a fertőzést a horvát tengerpartról, ami elég nagy visszhangot kap a cseh sajtóban.

Utánuk jövünk mi, a 31 ezres létszámmal, amely szépnek mondható egy olyan szezonban, amely tele volt bizonytalansággal. A nyaralók végi a színeket tippelték, hogy meddig marad zöld, mikor fenyeget a karantén hazatéréskor.

Ez a helyzet, valószínűleg, szeptember 1-től jön el. Bár, aki bevállalós, egyrészt a veszély, másrészt a karantén ügyében egész jó szállásokat találhat például a lenti keresőben. A fent említett országok turistái már nem veszik el a helyet, és addigra talán csökkenek a számok Horvátországban is.

Utánunk most az olaszok állnak (26 ezer). Ez az összehasonlítás miatt érdekes. Tavaly ilyenkor 130 ezren voltak. Ennyire más az idei szezon.

És akkor mi az a satu? 

Orbán Viktor, múlt heti interjúban hangsúlyozta: fel kell lépni a vírus behurcolása ellen. Felidézte: nyáron bevezették az egyes országok fertőzés szerinti osztályozását, de szeptember 1-jétől nem lehet fenntartani ezt a rendszert és szigorítások jönnek.

"Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni" - jelentette ki.