Szlovén autópálya díjak 2023-ban

Szlovén autópálya díjak.

Szlovéniában jelenleg vegyes rendszer van érvényben. A teherautóknak továbbra is a fizetőkapunál kell befizetniük az útdíjat, míg a személyautóknak matricát kell vásárolniuk és felragasztani a szélvédőre.

Matrica árak 2023-ban:

A díjköteles útakról és útdíjakról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló 2013. szeptember 13-án kiadott rendelet (Szlovén Köztársaság Hivatalos Lapja, 76/2013. szám) alapján 2013. december 1-től új besorolás lesz érvényes a két nyomvonalú gépjárművek részére, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 3500 kg-t, vontatmánnyal vagy anélkül és a díjköteles útszakasz használatért a díjat meghatározott időre az előírt matrica megvételével fizeti. A két nyomvonalú gépjárművek besorolása:

A három kategória

2A díjkategória: lakókocsik és két nyomvonalű gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magassága legfeljebb 1,30 m*, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 3500 kg-t, vontatmánnyal vagy anélkül (a továbbiakban: 2A);

2B díjkategória: két nyomvonalú gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magasság legalább 1,30 m*, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 3500 kg-t, vontatvánnyal vagy anélkül (a továbbiakban: 2B).

A gépjárművek kínálatának ellenőrzése és az egyes márkájú és típusú gépjárművek esetében végzett mérések alapján a DARS d.d. megállapítja, hogy:

  • A 2A díjkategóriába azok a járművek tartoznak, amelyeket legfeljebb 3,5 tonnás megengedett össztömeggel rendelkező személygépkocsiként szerepelnek a nyilvántartásban, ideértve az összes ú.n. terepjárót, egyterű járművet és pickupot az adott piaci szegmensben, valamint az összes lakókocsit. Azon járművek, amelyeket később alakítottak át vagy építettek lakókocsivá, és ez a rendeltetési cél a jármű dokumentumai (pl. forgalmi engedély, a jármű megfelelőségi tanúsítványa, illetve egyébb hatóság dokumentuma) alapján ellenőrizhető, s igazolható az, hogy lakókocsiról van szó. A 2A díjkategóriába tartoznak a kisebb könnyű haszongépjárművek / nyitott kisteherautók: Citroen Jumpy,Hyundai H1, Mercedes Viano, Mercedes Vito.
     
  • A 2B díjkategóriába azok a táblázatban szereplő járműveket tartoznak, amelyek legfeljebb 3,5 tonnás megengedett össztömeggel rendelkező könnyű haszongépjárműként / kisteherautóként, furgonként, nyitott kisteherautóként szerepelnek a nyilvántartásban.  

A szlovén autópályakezelő listája arról, hogy melyik gépjármű tartozik 2A vagy 2B kategóriába.

 
TÍPUSHETI (EURO)HAVI (EURO)ÉVES (EURO)
MOTORKERÉKPÁR 8 32 58,70
GÉPKOCSI 2A TÍPUS 16 32 117,50
GÉPKOCSI 2B TÍPUS 32 64,10 235

 A heti matrica egymást követő hét napra érvényes. Az érvényesség első napját a vásárláskor kell meghatározni.

A táblázat a 2023. június 15-től érvénybe lépő árakat mutatja, amely kb. 7%-kos emelkedés az előző 10 év változatlan árához képest.