Szlovén autópálya díjak 2021-ben

Szlovén autópálya díjak.

Szlovéniában jelenleg vegyes rendszer van érvényben. A teherautóknak továbbra is a fizetőkapunál kell befizetniük az útdíjat, míg a személyautóknak matricát kell vásárolniuk és felragasztani a szélvédőre.

Matrica árak 2021-ben:

A díjköteles útakról és útdíjakról szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló 2013. szeptember 13-án kiadott rendelet (Szlovén Köztársaság Hivatalos Lapja, 76/2013. szám) alapján 2013. december 1-től új besorolás lesz érvényes a két nyomvonalú gépjárművek részére, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 3500 kg-t, vontatmánnyal vagy anélkül és a díjköteles útszakasz használatért a díjat meghatározott időre az előírt matrica megvételével fizeti. A két nyomvonalú gépjárművek besorolása:

A három kategória

2A díjkategória: lakókocsik és két nyomvonalű gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magassága legfeljebb 1,30 m*, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 3500 kg-t, vontatmánnyal vagy anélkül (a továbbiakban: 2A);

2B díjkategória: két nyomvonalú gépjárművek, amelyeknél a jármű első tengelye feletti magasság legalább 1,30 m*, amelyek megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 3500 kg-t, vontatvánnyal vagy anélkül (a továbbiakban: 2B).

A gépjárművek kínálatának ellenőrzése és az egyes márkájú és típusú gépjárművek esetében végzett mérések alapján a DARS d.d. megállapítja, hogy:

  • A 2A díjkategóriába azok a járművek tartoznak, amelyeket legfeljebb 3,5 tonnás megengedett össztömeggel rendelkező személygépkocsiként szerepelnek a nyilvántartásban, ideértve az összes ú.n. terepjárót, egyterű járművet és pickupot az adott piaci szegmensben, valamint az összes lakókocsit. Azon járművek, amelyeket később alakítottak át vagy építettek lakókocsivá, és ez a rendeltetési cél a jármű dokumentumai (pl. forgalmi engedély, a jármű megfelelőségi tanúsítványa, illetve egyébb hatóság dokumentuma) alapján ellenőrizhető, s igazolható az, hogy lakókocsiról van szó. A 2A díjkategóriába tartoznak a kisebb könnyű haszongépjárművek / nyitott kisteherautók: Citroen Jumpy,Hyundai H1, Mercedes Viano, Mercedes Vito.
     
  • A 2B díjkategóriába azok a táblázatban szereplő járműveket tartoznak, amelyek legfeljebb 3,5 tonnás megengedett össztömeggel rendelkező könnyű haszongépjárműként / kisteherautóként, furgonként, nyitott kisteherautóként szerepelnek a nyilvántartásban.  

A szlovén autópályakezelő listája arról, hogy melyik gépjármű tartozik 2A vagy 2B kategóriába.

 
TÍPUSHETI (EURO)HAVI (EURO)ÉVES (EURO)
MOTORKERÉKPÁR 7,50 30 55
GÉPKOCSI 2A TÍPUS 15 30 110
GÉPKOCSI 2B TÍPUS 40 80 220

 A heti matrica egymást követő hét napra érvényes. Az érvényesség első napját a vásárláskor kell meghatározni.

A matricaárak 2014 óta nem változtak Szlovéniában!