Honfoglalás kori kiállítás nyílik pénteken Nyíregyházán

A magyar honfoglalás korába kalauzolja el az érdeklődőket az Árpád népe - Gyula népe elnevezésű kiállítás, amelyet március 11-én, pénteken nyitnak meg a nyíregyházi Jósa András Múzeumban
Kép: http://josamuzeum.hu

Bene János, a nyírségi közgyűjtemény igazgatója kiemelte, hogy a május 8-ig nyitva tartó tárlaton bemutatják azokat a leleteket, amelyek az ásatások során kerültek elő az Alföldön.

Hozzátette: a már több városban bemutatott kiállításnak kísérő rendezvényei is lesznek, a nyitónapon honfoglalás kori viseleteket ismertetnek, továbbá kézműves foglalkozást tartanak, az egykori íjászatról Mónus József, többszörös távlövő világbajnok is tart előadást.

A későbbi napokon múzeumpedagógiai foglalkozásokat rendeznek, szombatonként pedig tarsolylemezeket, hajfonatkorongokat, edényeket és nyílhegyeket is készíthetnek majd a "Honfoglalkoztató Műhelybe" látogatók.

Jakab Attila, az intézmény régészeti osztályának vezetője elmondta, hogy március 22-én a honfoglaló és a sztyeppei műveltség kapcsolatáról, április 5-én a kor Felső-Tisza-vidéki életéről, valamint április 12-én az algyői honfoglalás kori temetőben talált leletekről, illetve április 26-án a honfoglaló elit életéről is hallható előadás.

Madaras László régész, a kiállítás kurátora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szolnoki Damjanich János Múzeum Árpád népe - Gyula nép című kiállítását számos magyarországi városban bemutatták már, eddig több mint százezren tekintették meg az ásatások során talált honfoglalás kori leleteket. 

A tárlat anyagát öt múzeum leletanyagából válogatták össze, láthatók például a kétpói lovas sírból előkerült aranyak, továbbá ritkaságnak számító díszített és díszítés nélküli ezüstcsészék, aranyövek, bronzcsatok, az utóbbiak között a valamikori törzsfőnökök viseletéhez tartozó oroszlános csat is.

A női viselet ékköveinek számító aranyozott ezüst, vagy vörösréz hajfonatkorongokat szintén bemutatnak. S megtekinthető az egyetlen olyan tárgy is, amelyen hiteles rovásjel található. Fegyverek, szablyák, nyílcsúcsok szintén láthatók, valamint a lovak honfoglalás kori kantárdíszei, zablái, kengyelei és övveretei is.

A régész külön hangsúlyozta: nem csak a felnőtt látogatóknak, hanem a gyermekeknek is készítettek katalógust a kiállított tárgyakról, hogy hiteles információkhoz juthassanak a magyar honfoglalás idejéről.