Megújult a balatonfüredi Lóczy-barlang

Nyolcmillió forintból megújult a balatonfüredi Lóczy-barlang - jelentette be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

Puskás Zoltán elmondta: a projektgazda Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén egy nyertes pályázatnak köszönhetően élettelen természeti értékek védelmével kapcsolatos beruházások indulhattak el 2011-ben, ennek keretében öt beruházási elem 24 helyszínén nettó 128 millió forintot költhettek fejlesztésekre.

Megjegyezte: az állami természetvédelemnek soha eddig nem volt lehetősége ilyen nagyságrendű összeget e célra fordítani. Ez különösen nagy eredmény egy olyan területen, amely nem csupán hazai, de nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően sokszínű földtudományi értékekkel rendelkezik - tette hozzá.

A projekt keretében egyebek közt megtisztították a Káli-medence kőtengereit, természetvédelmi okokból barlangokat zártak le, felújították a tapolcai tavasbarlangot és a balatonfüredi Lóczy-barlangot, kicserélték a balatonedericsi Csodabogyós barlang beépített műtárgyait; ezek közül a legnagyobb beruházás a tapolcai volt 78 millió forinttal, míg a Lóczy-barlangra nyolcmillió forintot költöttek.

A Lóczy Lajos geológusról, földrajztudósról elnevezett barlangban kőzetstabilizálást végeztek, új bejárati ajtót szereltek fel denevérbarát röpnyílással, új, 60-70 százalékos energiamegtakarítást eredményező világítási rendszert alakítottak ki, valamint felújították a járófelületeket és korlátokat.

Korbély Barnabás, a Bakony-Balaton Geopark csoportvezetője kijelentette: a nemzeti park nemcsak a klasszikus ökológiai, természetvédelmi értékek megőrzéséért, hanem az úgynevezett élettelen értékekért is felel. Beszélt arról, hogy a barlangok törvényi védelmet élveznek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén pedig több fokozottan védett barlang is található.

A 128 millió forintos projekt a megújult Lóczy-barlang átadásával lezárult.