Felújították a Mogyoró-hegyi kirándulóközpont fogadóépületét

Kép: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az erdészeti társaság számos épületét - köztük a közelmúltban felújított Erdei Művelődés Házát, illetve a Jurta Tábor most újjászületett fogadóépületét is - Makovecz Imre (1935-2011) építész tervezte az 1970-80-as években a parkerdőgazdaság főépítészeként - mondta el a szóvivő. A fogadóépület felújítása során kicserélték a vörösfenyőből készült külső és belső faburkolatot, felújították az elektromos hálózatot és kialakítottak egy korszerű tűzvédelmi rendszert is.

Az idén nyáron megkezdődött átalakítások eredményeként kibővültek a vizesblokkok, kiépítettek egy zuhanyzóhelyiséget és az új bútorokkal berendezett vendégteret is jelentősen megnövelték – sorolta a fejlesztéseket a szóvivő, aki azt is kiemelte, hogy a jövőben a folyamatosan üzemelő büfé mellett 14 ember számára kínálnak turistaszállást az épületben.

A rekonstrukció Makovecz Imre jogörököseinek bevonásával az egykori tervek szerint történt, és nettó 45 millió forintba került, amit a Pilisi Parkerdő és tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank közösen finanszírozott. A fogadóépület a Parkerdő üzemeltetésében fog működni. Lomniczi Gergely emlékeztetett arra, hogy az idei őszi fejlesztések során több, Makovecz Imre által tervezett épületet újított fel a Pilisi Parkerdő Zrt., köztük egy erdész szolgálati lakást a Mócsai-tanyán és a visegrádi Mogyoróhegy Éttermet. Ezek mellett parkoló épült az Apátkúti-völgyben és megkezdődött a vizesblokk kialakítása a Visegrád közelében található Bertényi Miklós Füvészkert bejáratánál.

Szentendre térségében folyik a Kő-hegyi menedékház felújítása, és még az idén ősszel elkezdődik a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakítása. Mindkét épület átadása jövő év tavaszára várható – tette hozzá a szóvivő. A parkerdő munkatársa kitért arra is, hogy hamarosan befejeződnek a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán, emellett a közeljövőben kilátók építését és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását tervezi a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság.