Május végén ismét lesz Feszt!Eger és Music Hungary

Május 26. és 28. között ismét megrendezik a Feszt!Egert; a háromnapos könnyűzenei fesztiválnak, valamint a hozzá kapcsolódó Music Hungary könnyűzeneipari konferenciának és az ÉTER zenei tehetségkutatónak ezúttal is az egri Bolyki Pincészet ad otthont

Felidézte, hogy az idén harmadik alkalommal meghirdetett rendezvény tavaly több mint tízezer látogatót vonzott. Mint hozzátette, abban bíznak, hogy idén már mindhárom nap telt házas lesz.

A rendezvény költségvetéséről szólva Tóth Tibor elmondta, hogy a Feszt!Eger tavaly már termelt némi nyereséget, amelyet az idei programokra és a helyszín fejlesztésére fordítanak. A tavalyi, 30 millió forintot meghaladó költségvetéssel szemben idén mintegy 41 millió forintból gazdálkodhatnak.

Gerendai Károly, a Feszt!Eger életre hívásában és a Music Hungary szervezésében résztvevő Sziget Kft. ügyvezetője a konferencia jelentőségét hangsúlyozva felidézte, hogy az első ízben négy éve megrendezett Music Hungary-n fogalmazódott meg például az iparágat támogató kormányprogram igénye. Ennek nyomán jött létre a Cseh Tamás Program, amely sok elemében bizonyította, mekkora segítséget tud nyújtani az iparág szereplőinek.

Gerendai Károly a Music Hungary eredményei közé sorolta még többek között a külföldi tapasztalatok magyarországi hasznosítását is.

Közlése szerint a konferencia egyik idei témája a könnyűzenei oktatásnak a közoktatásban való megjelenése lesz.

Habis László, a hevesi megyeszékhely polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Eger kulturális, zenei, turisztikai kínálatába új színt vitt a Feszt!Eger, amelyet város - a tavalyihoz hasonlóan - idén is 15 millió forinttal támogat. Emlékeztetett arra, hogy a fesztiválprogramon kívül az önkormányzat az Egri ifjúsági zenei programon keresztül egy négymillió forintos pályázatot hirdetett meg helyi zenekarok számára.

Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) kiemelte: ebben az évben is Egerben veszi kezdetét a fesztiválszezon. Az volt a cél, hogy a város otthont adjon egy országos szinten is rangosnak számító, ifjúsági zenei fesztiválnak, amely a régióban egyértelműen vezető szerepet tölt be - mondta, hozzátéve, hogy a Feszt!Eger immár fontos része a városimázsnak.

Az MTI kérdésére a szervezők elmondták, hogy a Feszt!Eger három napja alatt három színpadon közel 50 zenekart láthatnak a vendégek, az ÉTER tehetségkutatón pedig 35 fellépőre számítanak. A jegyárakról elhangzott, hogy a tavalyihoz képest 30-40 százalékos a drágulás, azonban még ezzel is az olcsóbb fesztiválok közé tartozik a Feszt!Eger. Gerendai Károly megjegyezte: a tavalyi rendkívül alacsony árakkal "eléggé kiütötték a biztosítékot a szakmában".

A programról annyi már tudható, hogy a fesztivál első napján, csütörtökön este a Második műszak lép fel, őket az idén 25 éves Quimby követi. Pénteken mások mellett a Wellhello, a Mary Popkidz, a Halott pénz, a Paddy & the Rats, Péterfy Bori és a Bëlga is fellép. Szombaton Ganxsta Zolee és a Kartel, a Road, a Tankcsapda, a Hiperkarma, Anna and the Barbies és a Supernem lesz látható többek között. A péntek és a szombat estét diszkó zárja.