Megnyílt a Győr az olimpiákon kiállítás

Győr az olimpiákon címmel állandó kiállítás nyílt pénteken Győrben, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtárban. A tárlaton 61 magyar olimpikon relikviái láthatók.
A Győr az olimpiákon című állandó kiállításon 61 magyar olimpikon relikviái láthatók. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A 15 millió forintból létrehozott kiállításra mintegy hatszáz különböző felajánlás ékezett, többek között az 1980-as moszkvai olimpián versenyzett Joós István kajaklapátja, az 1976-os montreali játékokon ezüstérmes, ugyancsak kajakos Sztanity Zoltán hajója, vagy az evezős Remsei Mónika formaruhája, amelyet a 2000-es sydneyi olimpián viselt.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP), olimpiai bajnok tornász nyitóbeszédében elmondta: ahogy számára voltak példaképek elődei, úgy reményei szerint a kiállítás segítségével a mostani fiatalok elé is példát tudnak állítani. Mint fogalmazott: Győrnek, a sportnak múltja, jelene van, s lesz a példaképek által jövője is.

Az aktualitásokról szólva hozzáfűzte: reményei szerint az idei riói olimpiára is minél több magyar sportoló tud kijutni, s a lehető legtöbb érmet fogják hazahozni. Hozzátette: azt is reméli, hogy a 2024-es ötkarikás játékokra beadott magyar pályázat sikerrel jár.

Emellett emlékeztetett arra is, hogy 2017-ben Európa mintegy négyezer fiatal versenyzője érkezik Győrbe, a 17. európai ifjúsági olimpiai fesztiválra, amelynek előkészületei jó ütemben haladnak.

Borkai Zsolt elmondta azt is, hogy a kiállításra ő az 1988-as szöuli olimpián lólengésben nyert aranyérmét ajánlotta fel.

Grászli Bernadett, a Győri Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója ismertette, hogy a tárlaton dokumentumokkal, díjakkal és egyéb relikviákkal mutatják be az elmúlt száz év versenyeit, kronologikus sorrendben. Érdekességként említette például, hogy egykor olimpiai sportág volt a kötélhúzás, s a nők hosszú ruhában jelentek meg az íjászversenyeken.

A modern, installációkkal színesített kiállításon audiovizuális és interaktív információs eszközök is segítik a látogatókat.