Baranyában előkerült érme- és kincsleletekből nyílik kiállítás Pécsett

A Baranya megye területén az elmúlt évtizedekben előkerült érme- és kincsleletekből nyílik kiállítás március 16-án a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Múzeum Galériájában.
Kép: Janus Pannonius Múzeum (JPM)

A bemutatott anyag a neolitikumtól a 17. század végéig - eddig még nem látott teljességében - kalauzolja végig a látogatót az előkerült kincseken - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a JPM.

Bemutatják a megye legnagyobb bronzkori kincsleletét: a Márokról előkerült több mint hatszáz bronztárgyból álló leletegyüttes összesen ötvenöt kilogrammot nyom.

A tárlat látogatói szemügyre vehetik Baranya legkorábbi, Dunaszekcsőről származó pénzérméit, amelyeket a késő vaskorban a kelták vertek, valamint megismerkedhetnek római pénzekkel, érmeleletekkel is. 

A kiállítás második fele olyan érmék mustrája, amelyek kivétel nélkül a középkori és kora újkori magyar történelem háborús eseményeihez - javarészt a török hódoltság korához - kapcsolódnak.

Beszámoltak arról is, hogy látható lesz Baranya eddig ismert legnagyobb darabszámú érmelelete is, amely Mohácsról került elő. Az érmék földbe kerülése a mohácsi csatával hozható összefüggésbe.

A május 31-ig látható kiállítás része huszonegy tabló is, amelyek bepillantást engednek a régészeti munka rejtelmeibe, valamint bemutatják a pénz és a pénzverés fejlődésének történetét.