Befejeződtek a Rudas Fürdő felújítási munkálatai

A Rudas fürdő panoráma medencéje

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. további fejlesztéseket tervez annak érdekében, hogy még tovább növeljék a Rudas versenyképességét, emeljék Budapest fürdővárosi rangját, és javítsák hazánk turisztikai vonzerejét.

Befejezdődött a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda műemléki rekonstrukciója és turisztikai fejlesztése, a félmilliárdos beruházást csütörtökön adta át Szentes Tamás, egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója. Budapest számára kiemelt jelentőséggel bír a turizmus és ezen belül a gyógy-idegenforgalom fejlesztése. A főváros hazánk legvonzóbb idegenforgalmi célpontja, amely tavaly 2,8 millió külföldit látott vendégül. Ma minden tízedik fővárosi munkahely a turisztikához köthető, az ágazat a budapesti bruttó hozzáadott érték közel 7 százalékát állítja elő. A Rudas Gyógyfürdő megújításával a főváros kulturális értékeink megőrzéséhez is hozzájárult, de saját saját vagyonát is gyarapította, hiszen a törökfürdő több mint 300 éve áll a főváros tulajdonában.

A Rudas Gyógyfürdő fejlesztése során a múlt értékeinek megőrzését tartották szem előtt, ám a jövő technológiájával szerelték fel a létesítményt. A homlokzatot és a tetőszerkezetet az 1800-as évek végi állapotnak megfelelően állították helyre, korabeli fotók és tervrajzok alapján. Így a fürdő hírnevéhez és múltjához méltó szépségével díszíti a Duna part világörökség részének nyilvánított szakaszát. Az épületet akadálymentessé tették, korszerűsítették a fűtési, a szellőztetési és a világítástechnikai rendszereket, az ablakokba pedig a legmodernebb hőálló üveget szerelték be. Elegánssá és kényelmessé vált az előcsarnok, amely immáron visszatükrözi az ódon fürdő és az uszoda patináját. Az új büfét mind a fürdőben tartózkodó, mind pedig a fürdő területén kívül várakozó vendégek használhatják, és egy jeggyel lesz használható a gőzfürdő és az uszoda közötti rész is. A mintegy félmilliárd forintos beruházást 393 millió forinttal támogatta az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja. A projekt kivitelezője a Kalotherm Zrt volt.

„A korszerűsítési programtól azt várjuk, hogy növekedni fog a 440 éves fürdő turisztikai vonzereje, így a vendégforgalma is.”– emelte ki Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a társaság további fejlesztéseket tervez annak érdekében, hogy javítsák a Rudas Gyógyfürdő versenyképességét, és szolgáltatási kínálatát.

Forrás: budapestgyogyfurdoi.hu