Hamarosan elkészül a felújított vár Szigligeten

Szigliget nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ha újból megnyithatja kapuit, még több látnivalóvalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat.
Kép: Badacsony Régió Tourinform

Pályázati forrásból fejlesztik a strandot és a várat, saját erőből utat, járdát építenek, és szépítik a közterületeket.

A várban jelenleg is folynak munkálatok. A „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása" elnevezésű, uniós finanszírozású pályázat keretében 470 millió forint áll rendelkezésre, ehhez az önkormányzat 60 millió forintot biztosít.

A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. A várban modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

Mivel a koronavírus miatt akadozik az anyagszállítás, még nem tudni az átadás pontos idejét. Ám, amennyiben a jogszabályi környezet és a járvány is lehetővé teszi, a vár már nyáron megnyithatja kapuit. A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása a nyár végére várható. A főbb fejlesztési elemek révén a vár egésze szebb, bejárhatóbb, élménygazdagabb lesz a vendégek számára.

A fenntartó, Szigliget Község Önkormányzata úgy készül, hogy amennyiben a koronavírus-helyzet lehetővé teszi, akkor június 19-én megnyitják a nagyközönség előtt a vár kapuit.

A strandon is folynak a munkálatok, az alábbi beruházások zajlanak: játszótér bővítése, öntözőrendszer bővítése, napozófelület bővítése, 1000 négyzetméteren gyepszőnyegezés, a parton a lépcsők horganyzottra történő cseréje, mozgáskorlátozott beemelő a vízbe, két vizesblokk fejlesztése, téliesítése.

A település hangsúlyozza: készül, és türelmesen, tevékenyen várja, hogy megújult külsővel, de ugyanakkora szeretettel fogadhassa vendégeiket. Tőlük addig is ugyanezt a türelmet és kitartást kérik.

Forrás: turizmus.com és szigliget.hu