Átadták a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot

A balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpont az avatás napján, 2021. július 13-án. MTI/Vasvári Tamás

Átadták a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot. A létesítményben beltéri és szabadtéri kiállítás várja a látogatókat.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a keddi átadóünnepségen elmondta, hogy a Lóczy-barlang látogatóközpont 273 millió forintból valósult meg annak a 402 millió forintos beruházásnak legjelentősebb elemeként, amelynek keretében fejlesztették a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a salföldi majort és a Tapolcai Tavasbarlangot is.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára közölte: idén az országosan létező tíz nemzeti parkban 30 projektet adtak át összesen 8,7 milliárd forintból.

Mint mondta, 10 év alatt országszerte 186 beruházás valósult meg 78 milliárd forintból 320 ezer hektáron. A 700 ökoturisztikai létesítmény felét a nemzeti parkok működtetik, melyek évente összesen 1,6 millió látogatót fogadnak. A látogatók egyharmada a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba érkezik - tette hozzá.

A Lóczy-barlang Látogatóközpontban 240 négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit, ajándékbolt és büfé várja a látogatókat, közelében geológiai tanösvényt alakítottak ki.