Mérges alga a nápolyi tengerben

A trópusi eredetű mikroszkopikus alga az egész Földközi-tengert fenyegeti.

A nápolyi öböl vizeiben tilos a tenger gyümölcseinek halászata, és a fürdés sem tanácsolt főleg, ha fúj a szél és erősen hullámzik a tenger. Ilyenkor ugyanis a víz és a levegő is megtelik a gyilkos spórákkal - a sajtó így foglalta össze a nápolyi polgármester rendeletét, mely határidő nélküli halászati tilalmat rendelt el a parttól számított száz méteres tengerszakaszon és veszélyesnek nevezte az ugyanezekben a vizekben való megmártózást, sőt a parton való napozást is.

A félelmet egy alig ötven mikrométeres alga, az Ostreopsis ovata okozza, mely a sekély és meleg tengervizet vagy a napsütötte parti sziklákat kedveli. Szabad szemmel ugyan nem látható, de a zavaros vízben sárgás foltot képez, és megtámadja a puhatestűeket és az embert is. Erős bőrkiütést és légzési zavart okoz - mondta el az Il Mattino című nápolyi napilapban a városi közegészségügyi intézet orvosa.

A mérgező alga a kilencvenes években érkezett a trópusokról a Földközi-tengerbe, és azóta minden nyáron visszatérő vendég Törökországtól Spanyolországig. Olaszországban 2005-ben tűnt fel először, amikor Genova tengerpartján kétszáz embert szállítottak mérgezési tünetekkel kórházba. Idén nyáron már halászati és fürdőzési tilalmat rendeltek el Livornóban és a szicíliai Palermo és Catania tengerén is. A kicsi, de gyilkos alga egyedül az Adriai-tenger vizeiben nem honosodott meg, itt ugyanis a tengerbe torkolló Pó folyó miatt más a víz sótartalma. 

Illusztráció - Sperlonga stranja Róma és Nápoly között (Kép: www.bugbog.com)