A búvárkodáshoz nem elég kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

Több ezer magyar turista próbálja ki nyaranta a búvárkodást, közülük sokan azt hiszik, ehhez elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiváltani, pedig az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki a védelme - hívja fel a figyelmet a Magyar Búvár Szakszövetség.

A szövetség közleményében ismerteti: megközelítőleg húszezer aktív amatőr és profi búvár él Magyarországon, akik többnyire nyaralásuk alatt is merülnek. A búvártársadalom kiemelten tudatos, a biztosítottság aránya - az utasbiztosításokat tekintve - körükben eléri a 80-90 százalékot. Mellettük azonban évente további több ezer magyar próbálja ki a népszerű tengerparti országokban - Egyiptomban, Törökországban, Görögországban, Máltán, Cipruson és Horvátországban - az úgynevezett készülékes búvárkodást.

Kép: Horvát Idegenforgalmi Közösség

A közlemény a búvárkodás kockázati tényezői között említi, hogy a túl gyors emelkedés tüdősérülést okozhat, a nem megfelelően beosztott levegőmennyiség pedig fulladásveszélyt. Ugyancsak problémát okozhat, ha a búvárt elsodorja egy áramlás, de akár a felszínen is történhet baj, ha például a búvár elesik, és a hátán lévő 20 kilós palack miatt szenved sérülést.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az extrém sportolás közben - ilyen a búvárkodás is - elszenvedett balesetekre nem terjed ki, így ilyenkor a társadalombiztosítási ellátás - az életmentő sürgősségi ellátások kivételével - nem fedezi a költségeket - hívja fel a figyelmet Balázs Péter, a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke. Ezeket végül megfelelő biztosítás hiányában a balesetet elszenvedő turistákra hárítják a kórházak.

Búvárbiztosítás kötésekor kiemelten érdemes figyelni a megfelelően magas térítési limitre, hiszen egy dekompressziós kamrás kezelés több százezer forintba is kerülhet, és egy hosszabb kórházi tartózkodás is komoly költség.

Illés Mária, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. utasbiztosítási termékmenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a búvárkodást a Búvár Merülési Szabályzat definiálja, amely egyébként mindenki számára kötelező érvényű. Így ha egy búvárbiztosítás erre hivatkozik, az azt is jelenti, hogy egy esetleges baleset esetén a biztosító ez alapján mérlegeli annak körülményeit.

Hozzátette: különösen fontos, hogy a poggyászkár kiterjedjen a búvárfelszerelésre. Érdemes figyelemmel lenni arra is, mely országokra, földrészekre szól a biztosítás: a búvárbiztosítások egy része például Egyiptomot Európához sorolja, egy professzionális búvárbiztosítás viszont általában az egész világra kiterjesztett fedezetet nyújt. Fontos szempont lehet a nonstop magyar nyelvű asszisztencia, valamint a tolmács szolgáltatás is - mutat rá a szakértő.