Szlovénia: külföldről hurcolják be a koronavírust

Szlovéniában a kormány pénteki jelentése szerint az elmúlt 24 órában kettővel 1513-re nőtt az új koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze nyolcan vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.
Koper, Szlovénia

Ljubljana pénteken ismét korlátozásokat vezetett be a határokon a Szerbiából, Boszniából és Koszovóból ékezőkkel szemben. A döntést azt követően hozta meg a kormány, hogy az elmúlt két hétben 26 Szerbiából és Boszniából érkezett fertőzöttet diagnosztizáltak Szlovéniában, a többi új fertőzött pedig összefüggésbe hozható a behurcolt esetekkel.

Ales Hojs belügyminiszter a POP-TV kereskedelmi televízióban elmondta: büntetőjogi felelősségre vonhatják azokat, akik a határátlépésnél nem valós információkat adnak arról, mely országban tartózkodtak korábban.

Zágráb és Ljubljana - április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Szlovénia hétfőtől az Olaszországgal közös összes határátkelőhelyet is megnyitotta.

Horvátországban szintén romlott a helyzet, szintén külföldről érkezik a fertőzés a legtöbb esetben.