A beoltottak szabadon beutazhatnak Szlovéniába

A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak 14 napnak, míg az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

Szlovéniában hétfőtől életbe léptek az enyhítések, 9 régióban a 12-ből kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei, és száz főig engedélyezték a nyilvános összejöveteleket - közölte a helyi sajtó.

Szlovéniában tavaly október 23. óta - egy rövidebb márciusi időszakot kivéve, amikor két megyében engedélyezték az éttermek és kávézók számra a teraszok megnyitását - a vendéglátóhelyek mindvégig zárva tartottak, csak elvitelre készíthettek ételt.

A teraszok most reggel héttől este hétig tarthatnak nyitva, a vendéglátóhelyek dolgozóinak pedig hetente teszteltetniük kell magukat.

Ami az összejöveteleket illeti, zárt térben kötelező a maszkviselés, és harminc négyzetméterre csak egy fő juthat. Nyílt térben tíz négyzetméterre juthat egy ember, és nem kötelező a maszk viselése.

A ljubljanai kormány szerda este hozott döntése alapján változnak a határátlépési feltételein is. Ezentúl oltási bizonyítvánnyal azok is beutazhatnak Szlovéniába, akik a Szputnyik V- vagy Johnson & Johnson-vakcinát vették fel. Eddig csak azok léphették át a határt ezzel az igazolással, akik a Pfizer/BioNTech, a Moderna vagy az Astrazeneca koronavírus elleni vakcinájával voltak beoltva.

A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak 14 napnak, míg az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

A beutazáshoz a határon egyébként 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatni, amelyet valamelyik európai uniós vagy schengeni tagállamban kell elvégezni. A PCR-teszt azonban kiváltható oltási bizonyítvánnyal (lásd fentebb) vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

Hétfőre 234-gyel, több mint 229 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon nyolc beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4167-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 652-en vannak kórházban, 157-en intenzív osztályon.

Az országban eddig a lakosság 17,7 százalékát oltották be. Az első dózist 372 102-en, közülük a másodikat 145 134-en kapták meg.