Neum: szezonkezdet az Adria boszniai részén

A hétvégén többszáz vendég kereste fel az Adria rövid boszniai szakaszát, a bátrabbak már megmártóztak a 18 fokos tengerben is.

Neum a legtöbb magyarnak arról ismerős, hogy Horvátországban délnek tartva itt van az a rövid szakasz, ahol nem horvát területen vezet az út Dubrovnik felé. A covid előtti időkben sokan megálltak itt fagyizni, kajálni vagy vásárolni. A covid alatti időkben elvileg tilos volt a megállás az áthaladáskor, minél előbb vissza kellett térni horvát területre.

Az idén már nem lesz ilyen korlátozás, de valószínűleg kevesebben fognak áthajtani ezen a részen, hiszen július végén a tervek szerint átadják a Pelješac-hidat, amelyet pontosan azért építenek a horvátok, hogy összekössék az országot a tengerpart mentén, ne kelljen idegen területen át megközelíteni az ország két oldalát.

Neum a boszniaiak Adriája, valamivel olcsóbb árszínvonalon, mint a horvát részeken. A helyi sajtó árakról is beszámol. Ezek szerint itt egy négyszemélyes apartmant már 150-200 helyi márkáért lehet kapni.

Egy eszpresszó 2 márka, egy kapucsínó 2,5 , körülbelül ugyanennyibe kerülnek az üdítők is. Hamburgert és kebabot 6-11, pizzát 10-14 márka között árulnak. Az első osztályú hal kilójáért 100 márkát kérnek. Az egyik legfontosabb nyári ínyencséget, a fagyit adagonként 1,5-2 márkáért adják, legalábbis az újság szerint.

Az árfolyam: 1 márka kb. 200 forint.