A legalattomosabb veszély az UV-B sugárzás

Dunkel Zoltán közölte, az emberek nem is gondolnak a napsugárzás káros hatásaira, az OMSZ viszont a bőrleégést, rosszabb esetben bőrrákot okozó UV-B sugárzás veszélyére is rendszeresen figyelmeztet. Tóth Zoltán, az OMSZ légkörfizikai és méréstechnikai osztályának munkatársa elmondta, hogy az UV-B sugárzás egyre több rekordot dönt meg. Tavaly nyáron az UV sugárzás értéke a május elejétől szeptember végéig tartó riasztási szezonban 47 alkalommal haladta meg a riasztási küszöböt. A korábbi rekordot a 2007-es év tartotta, amikor 39 napon mértek a riasztási küszöbértéknél magasabb UV sugárzást.

Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyász onkológusa elmondta: a rosszindulatú bőrdaganatokért, többek között a melanómáért elsőként az UV-B sugárzás felelős. Ez a betegség a 40 év alatti nők halálozási okainak listáján lassan átveszi az első helyet - hangsúlyozta az onkológus. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a megelőzés, ehhez a D-vitamin pótlása szükséges.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője felidézte, hogy erre az évre Szócska Miklós államtitkár meghirdette a népegészségügyi mozgósítás évét. Ennek keretében a prevencióra is nagy figyelmet fordítanak, amely a melanóma elkerülése érdekében kiemelten fontos - tette hozzá az Emmi főosztályvezetője.

Bakos József, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet osztályvezetője arra a tévhitre hívta fel a figyelmet, hogy a szoláriumozással megelőzhető a napon való leégés, a bőrbetegségek. Mint mondta: 35 éves kor alatt a szoláriumozás 87 százalékkal növeli a melanóma kockázatát, s 2012-ben a Egészségügyi Világszervezet rákkutató ügynöksége az UV sugárzás minden fajtáját, továbbá a szoláriumot is rákkeltőként sorolta be.

Ennek a területnek a szabályozása számos országban jóval előrehaladottabb, mint Magyarországon. Bár nálunk is alapul vesznek egy európai uniós szabványt, de - mint kiemelte - az is csak a szoláriumok műszaki paramétereit szabályozza, s az ezen EU-szabványoknak megfelelő szoláriumok sem tekinthetők egészségesnek.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület elnöke az UV sugárzás káros hatásainak elkerülése érdekében elsősorban az egészségtudatos magatartásra hívta fel a figyelmet. Mint mondta: megfelelő mennyiségű napozásra szükség van, de be kell tartani a napozás szabályait, gondoskodni kell a bőr és a szem védelméről. Mindehhez fontos, a napszemüveg használata, széles karimájú kalap viselése, valamint a megfelelő öltözködés, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a naptejek túlzott használata is káros lehet.